Çocukluk çağında tanısal görüntüleme yöntemlerinde sedasyon için propofol ile midazolamın karşılaştırılması
Comparison of propofol and midazolam for sedation in diagnostic imaging at childhood
- Tez No: 118584
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. H. LEVENT YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, midazolam, tanısal işlemlerde sedasyon, propofol. VII, Childhood, midazolam, propofoi, sedation for procedures. VIII
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bu çalışmadaki amacımız, sedasyon sağlamada kullanılan propofol ile midazolam etkinlik ve yan etki potansiyellerini açısından karşılaştırmak ve en uygun kombinasyonu bulmaya çalışmaktır. Çalışmaya 1-168 ay arasındaki 200 hasta alındı. Hastaların rastgele seçilen yarısına Propofol (yükleme dozu İV bolus 2 mg/kg/ 2dk, İV idame infüzyon dozu 100 ug/kg/dk) ile diğer yarısına Midazolam (İV bolus 0, 1 5 mg/kg/2dk) verildi. Çalışmaya alınan çocuk hastaların ilk değerlendirilmesinde yaşları, cinsiyetleri, vücut ağırlıkları, ASA skorları değerlendirildi. Genel fizik muayenesi yapılan hastaların başlangıçtan itibaren sürekli olarak kalp atım hızları, solunum fonksiyonları, periferik oksijen satürasyonları izlendi ve 10'ar dakika aralıklarla kaydedildi. Sedasyon işlemi sırasında hastalar taburcu olana kadar arteriyel kan basınçları, solunum sayıları, sedasyon seviyeleri (Ramsay Sedasyon Skalasına göre) 10'ar dakika aralıklarla değerlendirilerek kaydedildi. Girişim boyunca gelişen tüm komplikasyonlar ve uygulanan tedaviler kaydedildi. Sonuçlar açısından iki grup arasında karşılaştırmalar yapıldı. Çalışma sonucunda her iki grupta da arteriyel kan basınçlarının düştüğü saptanmıştır (p0,050). Bu bulgular propofolün sedasyon sağlamada midazolamdan daha etkin, yeterli sedasyon seviyesine ulaşma süresinin daha kısa olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, çocuklarda tanısal yöntemler için sedasyon uygulanmasında hem propofolün hem de midazolamın gerekli önlemler alındıktan sonra güvenle kullanılabileceği ancak bü iki ilaç arasında propofolün öncelikle tercih edilebileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of propofoi and midazolam for sedation in diagnostic imaging at childhood. In this study our aim is to find propofoi and midazolam efficiency with adverse effect potentials and appropiate combination for sedation. 200 patients, aged 1-168 months were admitted to the study. To the half of the randomised patients propofoi (loading dose IV bolus 2 mg/kg/2min, maintenance dose was IV 100 pg/kg/min) and to the other half of the patients midazolam (IV bolus 0. 15 mg/kg/2 minutes) were given. Initial evaluation for the patients admitted to the study was done as, age gender, body weight and ASA Scores. After general physical examination, patients heart rates respiratory functions, peripheral oxygen saturations were observed and noted by 10 minutes intervals. During sedation till discharge time, patierits blood pressures^ respiratory rates, sedation levels (according to Ramsay Sedation Scala) evaluated by 10 minutes intervals. Complications and applied medications were noted during procedures. Two groups were compared for the results. As a result of our study in each groups, arterial blood pressures decreased (p0.050). These results show that propofoi is more effective and has a shorter time to reach an adequate sedation level than midazolam. In conclusion, both midazolam arid propofoi are safe for childrens sedation with required preventions, but propofoi is more preferable between these drugs.