Akut pestisit zehirlenmelerinde zehirlenmenin şiddeti, akut inflamatuar belirteçler ve eritrosit kolinesteraz düzeyi arasındaki ilişki
Relation between severity of poisoning, acute inflammatory markers and erythrocyte cholinesterase level in acute pesticide poisonings
  1. Tez No: 282052
  2. Yazar: MERYEM GENÇ KARANLIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SEBE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut inflamatuar belirteçler, eritrosit kolinesteraz, organofosfat zehirlenmesi, serum kolinesteraz, Acute inflammatory markers, erythrocyte cholinesterase level, organophosphate poisoning, serum cholinesterase
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Organofosfat zehirlenmelerinde akut inflamatuar yanıt ile ilgili bilgiler sınırlı yayın ve olgu raporlarına dayanmaktadır. Biz, çalışmamızda organofosfat zehirlenmelerinde eritrosit kolinesteraz ile akut inflamatuar belirteçler arasında bir ilişki olup olmadığını ve bu ilişkinin organ hasarı üzerindeki etkisini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yapılan çalışmaya iki yıl boyunca organik fosfat zehirlenmesi ile acil servise gelen 39 hasta alındı. Yaşı, cinsiyeti, hastanede kalış süresi, solunum desteği ihtiyacı kaydedildi ve hastaların başvuru anında alınan eritrosit kolinesteraz düzeyi ile klinik ve akut inflamatuar ölçütler arasında istatistiksel bir bağlantı olup olmadığı değerlendirildi.Bulgular: Hastaların ortalama eritrosit kolinesteraz düzeyleri 15,37±6,97 U/grHb idi. Mortalite yüzdesi % 12,8 idi. Eritrosit kolinesteraz ve serum kolinesteraz düzeyi ile fibrinojen değerlendirildiğinde aralarında anlamlı bir ilişki bulundu. Akut inflamatuar belirteçlerden İnterlökin-1 ile serum kolinesteraz düzeyi arasında anlamlı bağlantı tespit edildi. Ölen hastalar ile yaşayan hastaların eritrosit kolinesteraz düzeyleri ve sitokin düzeyleri arasında bir ilişki saptanmadı.Sonuç: Çalışmamızda ölen hastaların serum kolinesteraz düzeyi yaşayan hastalara göre daha düşüktü. Hastaların eritrosit kolinesteraz düzeyi ile fibrinojen arasında anlamlı ilişki bulunurken, diğer sitokinler arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Ancak, bu konuda daha fazla çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Knowledge on acute inflammatory response in organophosphate poisonings are based on limited publications and case reports. In our study, we aimed to explore whether there is a relation between erythrocyte cholinesterase and acute inflammatory markers in organophosphate poisonings, and the impact of such relation on organ damage.Materials and Methods: 39 patients who were admitted to emergency department in the last two years due to organic phosphate poisoning were included to the study, which was carried out prospectively. Their ages, genders, durations of hospital stay and ventilator support needs were recorded, and it was evaluated whether there was a statistical connection between the clinic and acute inflammatory criteria and the erythrocyte cholinesterase level of the patients, which were taken during their application to the hospital.Findings: The average erythrocyte cholinesterase level of the patients was 15,37±6,97 U/grHb. The mortality rate was % 12,8. When the erythrocyte cholinesterase and serum cholinesterase level was evaluated with fibrinogen, a statistically significant relation was found. A significant connection was detected between interleukin-1, one of the acute inflammatory markers, and serum cholinesterase level. No relation was detected between the erythrocyte cholinesterase level and cytokine levels of patients who deceased and patients who survived.Conclusion: In our study, the serum cholinesterase level of the patients who deceased was lower, when compared to the patients who survived. While a significant relation was found between the erythrocyte cholinesterase level of the patients and fibrinogen, no significant relation was found between other cytokines. However, more studies are needed on the subject.