Çocuklarda ağrılı girişimsel işlemlerde sedasyon/analjezi için propofol-remifentanil kombinasyonu ile midazolam-remifentanil kombinasyonunun etkinlik ve güvenilirlik açısından karşılaştırması
  1. Tez No: 118586
  2. Yazar: ZİKRET KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. H. LEVENT YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, girişimsel sedasyon ve analjezi, midazolam, propofol, remifentanil, Childhood, procedural sedation and analgesia, midazolam, propofol, remifentanil. VIII xc imsmOCurrm mmus
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmadaki amacımız, sedasyon ve analjezi sağlamada kullanılan propofol-remifentanil kombinasyonu ile midazolam-remifentanil kombinasyonunu etkinlik ve yan etki potansiyelleri açısından karşılaştırmak ve en uygun kombinasyonu bulmaya çalışmaktır. Çalışmaya 6-204 ay arasındaki 50 hasta alındı. Hastaların rastgele seçilen yansına Propofol (yükleme dozu İV bolus 1 mg/kg/ 2dk, İV idame infuzyon dozu 50 ug/kg/dk) ile Remifentanil (İV yükleme dozu 1 ug/kg/ 2dk ve İV idame infuzyon dozu 0,1 ug/kg/dk) kombinasyonu, diğer yansına Midazolam (İV bolus 0,05 mg/kg/2dk) ile Remifentanil (İV yükleme dozu 1 ug/kg/2dk ve İV idame infuzyon dozu 0,1 ug/kg/dk) kombinasyonu verildi. Çalışmaya alınan çocuk hastaların ilk değerlendirilmesinde yaşlan, cinsiyetleri, vücut ağırlıkları, ASA skorları değerlendirildi. Genel fizik muayenesi yapılan hastaların başlangıçtan itibaren sürekli olarak kalp atım hızları, solunum fonksiyonları, periferik oksijen satürasyonları izlendi ve 5 'er dakika aralıklarla kaydedildi. Sedatif-analjezinin takibi sırasında hastalar taburcu olana kadar arteriyel kan basınçları, solunum sayıları, sedasyon seviyeleri (Ramsay Sedasyon Skalasma göre), analjezi düzeyleri (Face Skalasma göre) 5 'er dakika aralıklarla değerlendirilerek kaydedildi. Girişim boyunca gelişen tüm komplikasy onlar ve uygulanan tedaviler kaydedildi. Sonuçlar açısından iki grup arasında karşılaştırmalar yapıldı. Çalışma sonucunda her iki grupta da arteriyel kan basınçlarının düştüğü saptanmıştır (p0,050). Grup l'deki hastaların derlenme sürelerinin daha kısa olduğu gözlemlendi. Propofol-remifentanil uygulanan grupta hipoksi daha fazla sıklıkla görülmesine rağmen iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,490). Bu bulgular propofol-remifentanil kombinasyonunun sedasyon sağlamada midazolam- remifentanil kombinasyonundan daha etkin, yeterli sedasyon seviyesine ulaşma süresinin daha kısa olduğunu göstermektedir. Fakat analjezi sağlama açısından gruplar arasında bir fark saptanmadı. Sonuç olarak, çocuklarda girişimsel sedasyon ve analjezi uygulamasında propofol-remifentanil kombinasyonun tercih edilebileceği ancak hipoksi gelişme olasılığına karşı hazırlıklı olunması gerektiği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Comparison of propofol-remifentanil and midazolam-remifentanil combinations efficiency and safety at sedation/analgesia for painful procedures in children. Our aim is compare efficacy and side effect of combination of propofol and remifentanil (Group 1) with combination midazolam and remifentanil (Group 2) in order to provide sedation and analgesia. This study included 50 patients. We administered propofol to the half of the patients (loading dosage IV bolus 1 mg/kg/2 minutes, IV maintanance dosage 50 pg/kg/minutes) and remifentanil (loading dosage lfj. g/kg/ 2 minutes, IV maintanance dosage 0.1 u/kg/minutes) and to the other half of the patients midazolam (IV bolus 0.05 mg/kg/2minutes) and remifentanil ( IV loading dosage 1 [Ag/kg/2minutes and IV maintanance dosage 0.1 ng/kg/minutes) combination. The first examination of patients were made within the following parameters: age, gender, weight and ASA scores. After physical examination at the beginning of the procedure, pulse, respiratory functions, periferic oxygen saturation were followed and noted. When pursuiting the patients till to the discharge the parameters; arterial blood pressure, respiratory rate, sedation level (Ramsay Sedation Scale used), analgesia levels (Face Scale used) were noted within 5 minute periods. All complications and the treatments were noted. The results were compared between two groups. Arterial blood pressure decreased in two groups (p0.050). Recovery time was better then group II in group I. We observed that hypoxia was more frequent in propofol-remifentanil group but it was not statistically significant (p=0.490). The results showed that propofol-remifentanil combination is better in sedation than midazolam-remifentanil and also more effective, and quicker for procedural sedation level. But there was no difference in analgesia level between the two groups. As a result were believed that propofol-remifentanil combination should be recommended for procedural sedation and analgesia in children but the physician should be alert for hypoxia.