Akut pankreatitin erken tanısında idrar tripsinojen-2 dipstick testinin yeri
- Tez No: 118590
- Danışmanlar: DOÇ.DR. B. LEVENT ALTUNTOP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Tripsinojen-2, akut pankreatit, amilaz, Trypsinogen-2, acute pancreatitis, amylase
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 643
Özet
ÖZET Akut pankreatitin erken tanısının, hastaneden taburcu olma süresi ve prognoz üzerine önemi bilinmektedir. Şiddetli akut pankreatitle mortalite % 40 'lan aşan oranda olup, erken tanıyla birlikte yoğun tedaviye geçilmesi mortaliteyi azaltmaktadır. Bu güne kadar akut pankreatit tanısında altın standart bulunamamıştır. Akut pankreatitin tanısı için kullanılan temel analitik metodlar, serum ve idrar amilazı ile serum lipazı ölçümlerine dayanmaktadır. Her iki testinde spesifitesi ve sensitivitesi yeterli bulunamamıştır. Çalışmamızda akut pankreatitin spesifik ve sensitif bir göstergesi olduğu öne sürülen ve erken tanıda kullanılması düşünülen idrar tripsinojen-2 dipstick testinin yerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmaya 31 hasta ve 20 kontrol gurubu olmak üzere toplam 51 kişi alındı. Acil servise gelen ve akut pankreatit düşünülen 31 hastanın idrarında tripsinojen-2 dipstick testi ile tarama yapıldı. 31 hastanın 19'u kadın(%61.3), 12 erkek(%38.7) ve yaş ortalamaları 52.6 idi. Kontrol grubunun 13'ü kadın(%65), 7'i erkek(%35) ve yaş ortalamaları 46.5 idi. Hem kontrol hemde hasta grubu arasında yaş ortalamaları ve cinsiyet açısından istatistiksel bir fark (p>0.05) yoktu. 31 hastanın 22 'de idrar tripsinojen-2 dipstick testi pozitif bulunmasına rağmen yapılan istatistiksel çalışmada idrar tripsinojen-2 dipstick testi değerleri ile akut pankreatit arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı (P> 0.05). Çalışmamızın sonucunda pozitif bir idrar tripsinojen-2 dipstick testinin akut pankreatit tanısı için yeterli olmadığı ancak ileri değerlendirmelere ihtiyaç duyulduğu, negatif bir idrar tripsinojen-2 dipstick testinin ise akut pankreatiti büyük bir olasılıkla dışladığı görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study was to clarify if the urine tripsinojen-2 which is a specific marker in acute pancreatitis is sensitive in early diagnose of acute pancreatitis or not. In present study, we emphasized the importance of Urine Tripsinojen-2 dipstick test in the discrimination of acute pancreatitis from other abdominal diseases and in the immediate diagnosis of acute pancreatitis. The immediate diagnosis of acute pancreatitis has important effects on length of stay and discharge from hospital and on the prognosis of disease. Mortality associated with severe acute pancreatitis can be as high as 40 percent. Immediate diagnosis of severe acute pancreatitis is important since early intensive therapy is likely to be beneficial. There is no golden standard for the diagnosis of acute pancreatitis. Measurement of serum and urine amylase or lipase is the principal laboratory methods for diagnosing acute pancreatitis, but the sensitivity and specificity of the assays for these enzymes are considered unsatisfactory. 31 patients with the diagnosis of acute pancreatitis were included in this study. The Urine Tripsinojen-2 dipstick test of 31 patients who were considered to have acute pancreatitis was investigated by dipstick test. Of 31 patients, 19 were female, and 12 were male. The female-to-male ratio was 1.58. Their ages ranged from 22 to 80 years. The mean patient age was 52.6 years. In group without acute pancreatitis, 13 of 20 person were female, and 7 were male. Their mean age were 46.5. Although the urine Tripsinojen-2 dipstick test was positive in 22 patient, there were no statistically significant relationship between positive urine Tripsinojen-2 dipstick test results and acute pancreatitis (p>0.05). Our results suggested that positive dipstick screening urine tripsinojen-2 is not sufficient to diagnose acute pancreatitis but usually identifies patients in need of further evaluation and a negative test result rules out acute pancreatitis with a high probability.