Akut miyokart enfarktüslü hastalarda serum magnezyum ve eritrosit içi magnezyum düzeyleri
Serum-magnesium and intraerythrocyter magnesium levels in acute myocardial infarction patients
  1. Tez No: 118612
  2. Yazar: SEDAT ÖZBAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN ALAGÖZLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut miyokart enfarktüsü, serum-Magnezyum, eritrosit içi- Magnezyum ^ ^ökse^m*T suma
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 633
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada akut miyokart enfarktüsü (AME) tanısı almış olan hastalarda serum-Magnezyum (S-Mg++) ve intraeritrositer-Magnezyum (İe-Mg*4) düzeylerinin akut myokart enfarktüsü için bir risk faktörü olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya AME' lü 57 (44 Erkek, 13 Kadın) hasta ve koroner arter hastalığı olmayan ve Magnezyum (Mg++) düzeyini etkileyen herhangi bir ilaç kullanmayan 35 ( 23 Erkek, 12 Kadın) kontrol vakası grubu alındı. Çalışmaya alınan hastalardan ve kontrol grubundaki bireylerden S-Mg++ ve İe-Mg++ düzeyini ölçmek için kan alındı. Aynı zamanda hasta ve kontrol grubundaki bireylerin, yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol (YDL-K), düşük dansiteli lipoprotein kolesterol (DDL-K), çok düşük dansiteli lipoprotein kolesterol (ÇDDL-K) ve total kolesterol (Total-K) düzeyleri ölçüldü. Hasta ve kontrol grubu serum ve intraeritrositer Mg^ düzeyleri açısından karşılaştırıldı. Ayrıca istatistiksel olarak hasta ve kontrol gruplarının S-Mg“”“ ve îe- Mg++ düzeyleri ile yaş, cinsiyet ve sigara içimi arasında ilişki olup olmadığına baktık. AME' lü hasta grubunda S-Mg++ düzeyleri belirgin derecede düşük olarak bulunurken İe-Mg++ düzeyleri açısından hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık bulunamadı. Bu bize enfarktüsün akut fazında Mg”1^' un ekstrasellüler aralıkta azaldığını ve koroner arter hastalığı için belki de bir risk faktörü olabileceğini gösterir. Ayrıca hasta grubunda yaş ve sigara içimi ile S-Mg4^ ve İe- Mg++ düzeyleri arasında herhangi bir ilişki bulamadık. Sonuç olarak AME' lü hastalarda serum Mg^' unun düşük olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda Mg++' un kardiyoprotektif özelliğinden dolayı enfarktüs sonrası Mg** tedavisinin bu hastalarda denenmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz.. İntraeritrositer-Mg^ seviyelerinde hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık olmadığından ve teknik olarak ölçümü zor ve pahalı olduğundan dolayı sadece S-Mg++ düzeylerinin ölçümü bize bu konuda daha fazla yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Our purpose in this study is to see whether serum-magnesium (S-Mg^) and intraerythrocyter-magnesium (İe-Mg^) levels are risk faktors for acute myocardial infarction. Acute myocardial infarction was documented in 57 (44 men, 13 women) and serum cardiac enzymes as well as the electrocardiography remained nondiagnostic in 35 (23 men, 12 women) patients. Blood samples were taken from both patients and control groups. High-density lipoprotein (HDL), low-density lipoprotein (LDL), very low-density lipoprotein (VLDL) and total cholesterol levels were measured in both patients and control groups. S-Mg^ and İe-Mg^ levels were compaired in both patients and control groups. S-Mg++ levels were significantly lower but no significant change was observed between patients and control groups for İe-Mg++ lewels. These results showed that acute myocardial infarction S-Mg++ levels were decreased in the extracellular fluids and this might be a risk factor for coronary artery disease. And in patient group there was no significance difrencess between age, sex, smoking and S-Mg^ and İe-Mg^ levels. İn conclusion these study has shown that acute myocardial infarction S-Mg++ levels were decreased. We can use Mg^ treatment often the myocardial infarction for its cardioprotective effects. Because there were not significance differences İe-Mg++ levels between patient and control grouups and this measurement technique was expensive and difficult, determinating S-Mg++ levels were more helpful. Key Vords: Acute myocardial infarction, serum-magnesium, intraerythrocyter- magnesium