Birinci basamakta tıbbi kayıtlar ve sağlık hizmet profili
Medical records and health care service profile in primary care
- Tez No: 118720
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESRA SAATÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Tıbbi kayıtlar, ICPC Vll, Family Medicine, Medical Records, and International Classification of Primary Care. VUl
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 961
Özet
ÖZET BİRİNCİ BASAMAKTA TIBBİ KAYITLAR VE SAĞLIK HİZMET PROFİLİ Günümüzde teknoloji ve iletişimin hızla gelişmesi, dünyada bilimsel sınırların kalkması, sağlık hizmeti sunumunda ülkelerin standart bir enformasyon sistemi geliştirmesini ve uygun merkezlere bilgi akışının sağlanmasını zorunlu kılmaktadır. Ülkemizde sağlık hizmetlerinde kalitenin artırılması, hasta takiplerinin daha iyi yapılması, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti sunan kurumlara, birinci basamak sağlık hizmeti sunan kurumlarda çözülebilecek sorunlar nedeniyle direkt başvuruların azaltılması gerektiği bilinen bir gerçektir. Hasta memnuniyetinin artırılması ve takiplerin daha iyi yapılması için özellikle hastalarına sürekli, kapsamlı sağlık hizmeti vermeyi amaçlayan aile hekimliğinde iyi bir kayıt sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir. Çalışma grubu olarak, Çukurova Üniversitesi Medikososyal Merkezi Aile Hekimliği Polikliniği'ne ilk başvurularım 1 Ocak 1999 ile 31 Aralık 2000 tarihleri arasında yapan toplam 343 hastanın, tutulmuş dosyalarından, temel sosyodemografik ve hastalara yapılan işlemleri içeren veri toplama formu ile verileri toplanarak birinci basamak sağlık hizmet profilini belirlemeyi amaçladık. Veriler SPSS for Windows Version 9.05 istatistik paket programı kullanılarak analiz edildi. Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 21.90 ± 16.02 yıl, % 45.8'i erkek ve % 54.2'si kadındı. Hastaların daha çok bir defe, akut problemler nedeniyle başvurdukları, kronik hastalıklar nedeniyle başvuruların daha az olduğu saptanmıştır. En sık şikayetin öksürük olduğu, en sık konulan ilk beş tanın sırasıyla, üst solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, demir eksikliği anemisi, hipertansiyon ve miyalji olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEDICAL RECORDS AND HEALTH CARE SERVICE PROFILE IN PRIMARY CARE Development of technology and communication and removal of scientific limits have forced countries to develop a standard information system for health care services, and to provide an information flow to centers. In our country, it is known as a reality that rising quality in health care services, caring for patient more systematically, decreasing direct applications to secondary and tertiary health care institutions because of problems can be solved in primary health care institutions are all reguired. It is necessary to develop a good medical record system in family medicine that aims to care for patients permanently and comprehensively to increase patient satisfaction and to reform better follow-ups. In our study, our aim was to define health care service profile by collecting data from patient files and from the forms that we created to learn about basic socialdemographics and procedures of patients in reported files of total 343 patients who applied for the first time to Family Medicine Outpatient Clinic of Medicosocial Center of Çukurova University between January 01, 1999 and December 31, 2000. All data was analyzed by using SPSS statistical packet program for Windows 9.05 version. The average age of patients included in the study was 21.90 ± 16.02 years (45.8% male, 54.2% female). It has been found that the patients mostly applied for acute problems once and the number of patients applied for chronic problems was less than the others. It has been defined that the most common complaint of the patients was cough, and first five diagnosis were respectively, respiratory system infections, urinary tract infections, iron deficiency anemia, hypertension, and myalgia.