Van bölgesi mezbahalarında kesilen boğaların testis ve epididimislerinin yangısal değişiklikleri üzerine patolojik araştırmalar
Pathological studies on inflammatory changes of testes and epididymides from bulls slaughtered in the region of Van
- Tez No: 118787
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YUSUF GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Boğa, Testis, Epididimis, Orşitis, Epididimitis. 31, Bull, Testis, Epididymis, Orchitis, Epididymitis. 32
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 537
Özet
ÖZET Keleş, H. Van Bölgesi Mezbahalarında Kesilen Boğaların Testis ve Epididimislerinin Yangısal Değişiklikleri Üzerine Patolojik Araştırmalar, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2002. Bu çalışma ile, bölgemizde mezbahada kesilen boğaların testis ve epididimislerinde şekillenen yangısal değişikliklerin morfolojik özelliklerinin ve oranlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, 1 yıl boyunca mezbahada kesime alınan 1676 boğaya ait 3352 testis ve 3352 epididimis dokusu, postmortem olarak, inspeksiyon ve palpasyonla muayene edilmiş, bunlardan lezyonlu veya lezyon yönünden şüpheli görülen, 47 boğaya ait 94 testis ve 94 epididimisten alman doku örnekleri patomorfolojik yönden incelenmiştir. Çalışmada tespit edilen başlıca bulgular aşağıda sunulmuştur. 1- Yirmi boğaya ait 29 testiste orşitis teşhis edildi. Üç (% 0.18) boğaya ait 4 testiste interstisyel orşitis; 7 (%0.42) boğaya ait 10 testiste intratubuler orşitis ve 10 (%0.60) boğaya ait 15 testiste nekrotik orşitise ilişkin değişiklikler tespit edildi. 2- Yedi boğaya ait 14 testiste atrofi teşhis edildi. Bu olgular yangısal değişiklikler içerisinde değerlendirmeye alınmadı. 3- Yirmibeş boğaya ait 38 epididimiste epididimitis teşhis edildi. Oniki (0.72) boğaya ait 18 epididimiste interstisyel epididimitis; 8 (%0.48) boğaya ait 15 epididimiste spermatosel ve 5 (0.30) boğaya ait 6 epididimiste spermatik granuloma ilişkin değişiklikler tespit edildi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Keleş, H. Pathological studies on inflammatory changes of testes and epididymides from bulls slaughtered in the region of Van, University of Yuzuncu Yil, Health Sciences Institute, Master of Science Thesis, Department of Pathology, Van, 2002. The aim of this study was to investigate the incidence and morphological changes of orchitis and epididymitis in bulls slaughtered in the region of Van. For this purpose, 3352 testes and 3352 epididymides from 1676 bulls were examined postmortem, by inspecting and palpating during one-year period. Ninety-four testes and 94 epididymides tissues, with macroscopic lesion or suspected lesion, from 47 bulls were taken for histopathological examination. The main microscopic findings observed in this study are summarized below: 1- Orchitis was diagnosed in 29 testes from 20 bulls. Determined changes were interstitial orchitis in 4 testes of 3 bulls (0.18 %); intratubuler orchitis in 10 testes of 7 bulls (0.42 %) and necrotic orchitis in 15 testes of 10 bulls (0.60 %). 2- Atrophy was diagnosed in 14 testes from 7 bulls (0.42 %). These incidences were not considered for inflammatory changes. 3- Epididymitis was diagnosed in 38 epididymides from 25 bulls. Determined changes were interstitial epididymitis in 18 epididymides of 12 bulls (0.72 %); spermatocel in 14 epididymides of 8 bulls (0.42 %) and spermatic granuloma in 6 epididymides of 5 bulls (0.30 %).