Broyler karma yemlerine katılan bitkisel ve hayvansal yağın bazı verim özelliklerine ve yeme farklı oranlarda katılan kınanın deri pigmentasyonuna etkisi
The effects of vegetable oil and animal fat addition into broiler diet on some production characteristics and supplementation of henna on skin pigmentation
  1. Tez No: 118788
  2. Yazar: HALİL EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EROL BAYTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Broiler, Animal fat, Fatting performance, Pigmentation, Vegetable oil. 40
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 445
Özet
ÖZET EROL, H. Broyler karma yemlerine katılan bitkisel ve hayvansal yağın, bazı verim özelliklerine ve yeme farklı oranlarda kullanılan kınanın, deri pigmentasyonuna etkisi. Y.Y.U. Sağlık Bilimleri Enstütüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2002." Bu araştırma, broyler karma yemlerine katılan bitkisel ve hayvansal yağın, karkas verim özellikleri ile pigment maddesi olarak farklı oranlarda kullanılan kınanın, deri pigmentasyonuna etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Araştırmada 270 adet Ross- Arbory ırkı erkek broyler civciv kullanıldı. Araştırmada bitkisel ve hayvansal yağ içeren gruplarda mısır ve soya küspesi temeline dayalı başlatma ve bitirme karma yemleri kullanıldı. Başlatma ve bitirme karma yemlerine farklı oranlarda bitkisel ve hayvansal yağ ile %0, %0.5 ve %1 düzeyinde kına katılarak izo kalorik ve izo nitrojenik yem karmaları hazırlandı. Deneme sonunda en yüksek günlük yem tüketimi tüm dönemlerde (0-14, 14-28, 28-42) hayvansal yağ grubunda olmak üzere sırasıyla 39.50, 84.37, ve 167.50 g en düşük günlük yem tüketimi (0-14, 14-28, 28-42) dönemlere göre sırasıyla, bitkisel yağ (26.57g), bitkisel yağ+%0.5 kınalı (66.14g) ve bitkisel yağ grubunda (139.14); belirlenmiştir. Dönemlere göre (0-14, 14-28, 28-42) en yüksek yemden yararlanma oranı sırasıyla, bitkisel yağ+%1 kına (1.722), bitkisel yağ+%0.5 kına (2.044), ve bitkisel yağ+%1 kına (2.390) en düşük yemden yararlanma oranı ise tüm dönemlerde hayvansal yağ grubunda sırasıyla, 1.808, 2.148, 2.514 olarak belirlenmiştir. En yüksek ortalama günlük canlı ağırlık artışı, 41.99 g'la hayvansal yağ grubunda; en düşük ortalama canlı ağırlık artışı ise 34.98 g'la bitkisel yağ grubunda belirlenmiştir. Gruplarda en yüksek abdominal yağ ağırlığı hayvansal yağ grubunda (25.07 g), en düşük abdominal yağ ağırlığı ise bitkisel yağ+%0.5 kına grubunda (12.24 g) tespit edilmiştir. En yüksek incik RCF değeri 4.30 ile bitkisel yağ+%1 kınalı grupta, en düşük RCF değeri ise 2.40 ile hayvansal yağ grubunda belirlenmiştir. İncik RCF değeri bakımından kontrol grupları ile %0.5 kınalı gruplar arasında farklılık bulunmazken; %1 kınalı grupların diğer gruplardan önemli derecede farklı olduğu belirlenmiştir (p0.05). Anahtar Sözcukler:Broyler, Hayvansal Yağ, Besi Performansı, Pigmentasyon, Bitkisel Yağ 39
Özet (Çeviri)
SUMMARY EROL, H. The effects of vegetable oil and animal fat addition into broiler diet on some production characterictis and suplementation of henna on skin pigmentation. Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstütüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2002. The aims of the study were to determine the effects of vegetable oil and animal fat addition into broiler diet on carcas chracteristis, and suplementation of henna on pigmentation. Two hundred seventy RossxArbory cross-breed male chicks were utilized in the study. Corn-soybean meal based starter and finisher diets, containing vegetable oil or animal fat were used in the study. Iso caloric and Iso nitrogeneus diets were prepared from starter and finisher diets by adding different levels of vegetable oil or animal fat and also 0%, 0.5%, and 1% henna. The highest daily feed intakes for 0-14, 14-28, 28-42 d periods were 39.50, 84.37, and 167.50 g respectively in chicks fed animal fat supplemented diet. The lowest daily feed intakes (26.57g) at firs period, in vegetable oil+0.5%henna suplemented diet (66.14g) at second period in vegetable oil diet (139. 14g) at third period while the highest feed efficiencies were observed in vegetable oil+1% henna diet (1.722), vegetable oil+0.5% henna diet (2.044), and vegetable oil+1% henna diet (2.390), the lowest feed efficiencies were 1.808, 2.148, 2.514, all of them observed in animal fat supplemented diet for 0-14, 14-28, and 28-42 d periods respectively. Awerage daily weight gain was the highest in chicks fed fat suplemented diet (41.99g), but the lowest in chicks animal fed vegetable oil supplemented diet (34.98g), While the highest abdominal fat was observed in animal fat supplemented diet, the lowest abdominal fat was observed in vegetable oil+0.5% henna supplemented diet (12.24). Where as shin-skin RCF value was the highest in vegetable oil+1% henna diet (4.30). İt was the lowest in animal fat supplemented diet (2.40). shin- skin RCF values were similar between 0.5% henna supplemented diet and control diet, but 1% henna 0.5% henna supplemented diet and control diet, but 1% henna supplemented diet significantly different from other diets (p0.05).