Evcil güvercinlerde (columba livia) rotavirusların polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE) tekniği ile tanısı ve karakterizasyonu
Detection and characterization of rotaviruses in domestic pigeons (columba livia) using polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE) technique
- Tez No: 118790
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇABALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Evcil güvercin, PAGE, Rotavirus 27
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Aslan S, Evcil güvercinlerde (Columba livid) rotaviru şiarın polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE) tekniği ile karakterizasyonu, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2002. Bu araştırma evcil güvercinlerin dışkı örneklerinde rotavirusların polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE) gümüş boyama tekniği kullanılarak belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Ayrıca, çalışmada tespit edilen rotavirusların elektroforetik tip karakterizasyonu yapılarak aralarındaki farklılıklar ortaya konuldu. Rotaviruslar memeli ve kanatlı hayvan türlerinin özelikle gençlerinde gastroenteritise neden olan mikroorganizmalardır ve bu etkenler semptomatik ve asemptomatik enfeksiyonlar meydana getirirler. Bu araştırmada, sağlıklı görünümlü 289 ve ishal semptomu gösteren 34 güvercinden alınan toplam 323 dışkı örneği PAGE gümüş boyama tekniği ile incelendi. Araştırma sonucunda, sağlıklı görünümlü güvercinlerden 22 (% 7.61)'si ve ishal semptomlu güvercinlerden 11 (%32.35)'i rotavirus yönünden pozitif bulundu. Pozitif tespit edilen örneklerin 1 1 RNA segmentine sahip rotavirus oldukları belirlendi ve migrasyon kalıplarına göre üç farklı elektroforetik tip tespit edildi. Bunlar grup I, grup II ve grup III olarak isimlendirildi. Rotavirus pozitif tespit edilen örneklerden 6' sının grup I, 16' sının grup II ve 11 'inin grup III migrasyon kalıbı sergiledikleri belirlendi. Bu araştırma ile Türkiye'de evcil güvercinlerde rotavirusların varlığı ilk kez ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aslan S, Detection and characterization of rotaviruses in domestic pigeons {Columha livid) using polyacryiamide_^el. electropJı«r^sJs-^PA^E>--teefaıriqnt University of Yuzuncu Yıl, Health Sciences Institute, Master Science, Thesis in Department of Microbiology, Van, 2002. This research was conducted to determine the presence of rotaviruses in domestic pigeons using polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE) silver staining. Furthermore, the rotaviruses determined in this study were distinguished according to their migration patterns. Rotaviruses are established as cause of gastroenteritis especially in the young of mamals and birds species, and give rise to both symptomatic and asymptomatic infections. In this research, 323 faecal specimens that belongs to 289 clinically healthy and 34 diarrhoeic pigeons were tested by PAGE silver staining technique. At the result, 22 samples (7.61 %) taken from healthy pigeons and 11 samples (32.35 %) from diarrhoeic pigeons were detected as positive for rotavirus. Positive specimens detected were characterized as typical rotavirus according to pattern of 11 RNA segments, and three different electrophoretypes were detected. They were named as group I, group II and group III. Six of the positive samples for rotavirus were in group I, 16 were in group II and 11 were in group III. This report is the first detection of rotaviruses in faecal specimens from domestic pigeons in Turkey. Key Words : Domestic pigeon, PAGE, Rotavirus 28