Digoksin ile monensinin hücresel mekanizmasının araştırılması
Investigation of the cellular mechanisms of actions of digoxin and monensin
- Tez No: 118791
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL MERAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Monensin, digoksin, kobay, papillar kas, Monensin, digoxin, guinea-pig, papillary muscle
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Digoksin ile Monensinin Hücresel Mekanizmasının Araştırılması, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Van, 2002. Bu çalışma kobay papillar kasları kullanılarak monensin ve digoksin' in muhtemel etki mekanizmasını tespit etmek amacıyla düzenlendi. Çalışmada 60 kobaydan elde edilen toplam 120 adet papillar kas kullanıldı. Kontrol (%0.1 etanol), monensin (10 umol/L) ve digoksin (3 umol/L) grupları normal, Na+ içermeyen, Ca+2 içermeyen ve tapsigargin ilave edilmiş Krebs solüsyonlarında karşılaştırıldı. Karşılaştırmalar sonucunda monensin ve digoksin'in her ikisinin de normal ve Ca+2 içermeyen Krebs solüsyonunda pozitif inotropik etki meydana getirdiği gözlendi. Monensin Tapsigargin uygulanan papillar kaslarda pozitif inotropik etki meydana getirmesine karşın, digoksin bu tür kaslarda herhangi bir etki göstermedi. Na+ içermeyen Krebs solüsyonundaki papillar kaslardan ise iyon dengesizliğine bağlı olarak gelişen erken kuvvetli kontraktürden dolayı sonuç alınamadı. Bu bulgular ışığı altında monensin'in pozitif inotropik etkisinin hem ekstrasellüler ve hem de SR'den salınan Ca+2'a bağlı olarak oluştuğu, digoksin'in ise SR'den salman Ca+2'a bağlı olarak oluştuğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Cellular Mechanisms of Actions of Digoxin and Monensin, University of Yüzüncü Yıl, Health Sciences Institute, PhD Thesis in Physiology, Van, 2002. This experiment was carried out to determine the possible mechanism of actions of monensin and digoxin by using guinea-pig papillary muscles. A total of 120 guinea-pig papillary muscles obtained from 60 animals were used. Three treatment groups; control (%0.1 ethanol) monensin (10 umol/L) and digoxin (3 umol/L) were compared in normal, Na -free, Ca -free and thapsigargin-added Krebs solutions. It was found that both digoxin and monensin caused a positive inotropic effect in normal and Ca+2-free Krebs solutions. Althoug monensin produced a positive inotropic effect in thapsigargin-treated papillary muscles, digoxin did not show a positive inotropic effect. Because papillary muscles in Na+-free Krebs solution showed spontenaous contractions, trusted results were not obtained in Na+-free medium. It is concluded that monensin produces a positif inotropic effect by depending on both extracellular Ca+2 and Ca+2 released from the sarcoplasmic reticulum (SR). Digoxin, on the otherhand, produces its effect by depending on the Ca+2 released from SR.