Non-sendromik otozomal resesif işitme kaybının görüldüğü Türk ailelerinde Myo7A, Myo15, SLC26A4 ve TMPRSS3 genlerine bağlantının araştırılması
In non-syndromic autosomal recessive hearing impaired Turkish families search linkage to Myo7A, Myo15, SLC26A4 and TMPRSS3 genes
  1. Tez No: 118839
  2. Yazar: NİLÜFER ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET KARAGÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sağırlık, Myo7A geni, Myo15 geni, SLC26A4 geni, TMPRSS3 geni, bağlantı analizi, Deafness, Myo7A gene, Myol5 gene, SLC26A4 gene, TMPRSS3 gene, linkage analyses
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 7202
Özet
7. ÖZET NON-SENDROMİK OTOZOMAL RESESİF İŞİTME KAYBININ GÖRÜLDÜĞÜ TÜRK AİLELERİNDE MYOVIIA, MYOXV, SLC26A4 ve TMPRSS3 GENLERİNE BAĞLANTININ ARAŞTIRILMASI İşitme kaybı yaklaşık 1000 doğumda 1 olasılıkla görülen en yaygın algılama bozukluklarından biridir. İşitme bozuklukları başlama yaşına göre prelingual veya postlingual, etiolojilerine göre genetik veya genetik olmayan ve fenotipik bulgularına göre sendromik veya non-sendromik olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Bugün bir toplumdaki çocuklarda genetik sağırlığın görülme oranı 1/2000'dir. Tek bir gendeki mutasyonun sonucunda (monogenik) ortaya çıkan işitme kayıplarının %75'i otozomal resesif, %20'si otozomal dominant, %5'i de X'e bağlı kalıtım göstermektedir. Kalıtsal sağırlık herhangi bir klinik özellik içermeyen non- sendromik sağırlık ve spesifik klinik bulgularla seyreden sendromik sağırlık şeklinde sınıflandırılmaktadır (19-22). Bağlantı (linkage) analizi yöntemi ile farklı kromozomlarda non-sendromik işitme kaybına neden olan birçok gen haritalanmıştır. DFNB olarak adlandırılan otozomal resesif lokuslardan Eylül-2002 tarihi itibari ile 33 adet tanımlanmıştır (32). Bu çalışmanın amacı, Türk toplumundaki non-sendromik otozomal resesif işitme kayıplarından sorumlu majör geni bulabilmektir. Non-sendromik otozomal resesif işitme kaybının görüldüğü 26 ailede Myo7A (DFNB2), Myol5 (DFNB3), SLC26A4 (DFNB4) ve TMPRSS3 (DFNB8/DFNB10) genlerine bağlantının varlığı linkage analizi yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Lod-score sonuçlarına göre 26 aileden 7 tanesinin TMPRSS3, 2 tanesinin Myo7A, 3 tanesinin Myol5 ve 1 tanesinde de SLC26A4 genine bağlantı gösterdiği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler TMPRSS3 geninin Türk toplumu için aranan majör genlerden olabileceğini göstermiştir. Bu çalışma ile Türk toplumunda ilk kez bu kadar geniş bir araştırma grubunda Myo7A, Myol5, SLC26A4 ve TMPRSS3 genlerine bağlantının varlığı araştırılmıştır. Bağlantı gözlenen ailelerde bir sonraki adım olarak mutasyon taraması çalışmalarının yapılması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY IN NON-SYNDROMIC AUTOSOMAL RECESSIVE HEARING-IMPAIRED TURKISH FAMILIES SEARCH LINKAGE TO MY07A, MY015, SLC26A4 AND TMPRSS3 GENES Hearing loss is the most common sensory defect in humans, affecting approximately 1/1000 newborn infant. Hearing loss can be classified as genetic or nongenetic, prelingual or postlingual, and syndromic or non-syndromic. Deafness can be caused by environmental factors or can be genetic, resulting from a mutation in a single gene (monogenic form). Approximately 50 percent of the cases are due to monogenik forms of deafness. The inheritance pattern of monogenic hearing loss is autosomal recessive in 75% of patients, autosomal dominant in 20% of patients and X-linked in 5% (19-22). Recently, many genes for non-syndromic hearing loss have been mapped on different chromosomes by linkage analysis. The different gene loci for the numerous non- syndromic forms of deafness are numbered in the chronological order of discovery. Autosomal recessive loci are referred as DFNB (32). The aim of this study is to find the major gene responsible for non-syndromic autosomal recessive hearing loss in Turkish population. We present evidence for linkage between Myo7A (DFNB2), Myol5 (DFNB3), SLC26A4 (DFNB4) and TMPRSS3 (DFNB8/DFNB10) genes for recessive deafness in 26 families with linkage analysis. According to the lod-score data, it determinates that linkage 7 families may show linkage to TMPRSS3 gene, 2 to Myo7A, 3 to Myol5 and 1 to SLC26A4. According to the results, TMPRSS3 might be one of the major genes in Turkish deaf population. Linkage to Myo7A, Myol5, SLC26A4 and TMPRSS3 genes in Turkish population has been studied for the first time in this thesis. Families linked to these four genes will be screen in terms of their mutation screening analysis.