Şaşılık cerrahisinde ayarlanabilir sütür tekniği kullanılarak mitomisin C ve 5-fluorourasil'in etkinliğinin araştırılması
Evaluation of mitomycin C and 5-fluorouracil in adjustable suture for strabismus surgery
  1. Tez No: 118859
  2. Yazar: HÜSEYİN ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜL HANIM HACIYAKUPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ayarlanabilir sürür, şaşılık cerrahisi, 5-fluorourasil, mitomisin C. VI, Adjustable suture, strabismus surgery, 5-fluorouracil, mitomycin C. VII
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 853
Özet
ÖZET ŞAŞILIK CERRAHİSİNDE AYARLANABİLİR SÜTÜR TEKNİĞİ KULLANILARAK MİTOMİSİN C ve 5-FLUOROURASİL'İN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Otuz tavşanın sağ göz üst rektus kasma resesyon ameliyatı yapıldı. Bu tavşanların 24 tanesine 5-florourasil veya mitomisin C uygulayarak ayarlanabilir sürür cerrahisindeki antifibroblastik etkinlikleri ve ekstraoküler kaslarda oluşturdukları yapısal değişiklikler araştırıldı. Resesyonu takiben birinci gruba 0.2 mg/ml MMC, ikinci gruba 0.4 mg/ml MMC, üçüncü gruba 25 mg/ml 5-FU ve dördüncü gruba 50 mg/ml 5-FU uygulandı. Beşinci gruptaki 6 tavşan kontrol grubunu oluşturdu. Postoperatif dönemde kas-konjonktiva ve kas- sklera arasında oluşan adezyon miktarı belirlendi. Postoperatif üçüncü haftanın sonunda gözler ışık ve elektron mikroskobunda incelenmek üzere enüklee edildi. Işık mikroskobu incelemesinde antifibroblastik ajan uygulanan olgularda kontrol grubuna göre asellüler ve hiposellüler alanların arttığı görüldü. Antifibroblastik ajan uygulanan gruplarda intrastoplazmik vakuoller ve fibroblastik aktivitede azalma görüldü. Antifibroblastik ajanlar intraoperatif kullanıldığında adezyon oluşmasını engellediği ve postoperatif geç dönemde ayarlama yapılmasını kolaylaştırdığı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF MITOMYCIN C AND 5-FLUOROURACIL IN ADJUSTABLE SUTURE FOR STRABISMUS SURGERY We performed right superior rectus muscle recession to 30 rabbits. 24 of these rabbits underwent mitomycin C or 5-fluorouracil application in order to estimate the effects of antifibroblastic agents in adjustable suture surgery and examine the ultrastructural changes in rabbit extraocular muscles. The animals were divided into 5 groups according to the applied agent. Each group consisted of 6 rabbits. All the animals underwent right superior rectus muscle recession. Following this procedure we applied 0.2 mg/ml MMC to the frist group,0.4 mg/ml MMC to the second group, 25 mg/ml 5-FU third group and 50 mg/ml 5-FU fourth group. 6 rabbits at the fifth group consisted control group. We evaluated the adhesion between the muscle and conjunctiva, muscle and sklera weekly at the postoperative period. Globes were enucleated at the 3rd week for ligth and electron microscopic examination. The light microscopic examination of the study group revealed increas in hyopocellular and acellular area in comparison to the control group. We observed intracytoplasmic vacuoles and inactivity in fibroblasts in groups who underwent antifibroblastic agent application. We can estimate that intraoperative application of antifibroblastic agents are effective in preventing the development of adhesion and enables adjustment at the late postoperative period.