Türkiye'de süt üretiminin artırılması ve pazarlanmasında kooperatiflerin rolü ve Avrupa Birliği kooperatif örgütlenmelerinin Türkiye için model oluşturabilme olanakları
The role of cooperatives on improving dairy production and dairy marketing in Turkey. And model formation possibilities of European Union cooperative organizations for Turkey
  1. Tez No: 118901
  2. Yazar: DENİZ ÖZYURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN SAKARYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Cooperatives, milk production, dairy marketing, European Union, Cooperative organisations
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 797
Özet
70 ÖZET Türkiye'de Süt Üretiminin Artırılması Ve Pazarlanmasında Kooperatiflerin Rolü Ve AB Kooperatif Örgütlenmelerinin Türkiye İçin Model Oluşturabilme Olanakları Bu araştırmada; Avrupa Birliği'nde süt sektöründe kooperatif örgütlenme Danimarka ve Hollanda örnekleri incelenerek Türkiye için model oluşturabilme olanakları araştırılmıştır. Bugün Türkiye ve Avrupa Birliği arasında süt sektöründe; üretim, teknoloji, verimlilik, işletme ölçeği, standardizasyon, üretici örgütlenmesi, pazarlama sistemi vb. önemli yapısal farklılıklar nedeniyle, ekonomik entegrasyonda ciddi rekabet sorunlarıyla karşılaşılabilecektir. Avrupa Birliği, özellikle süt ve mamullerinde Türkiye'ye göre çok daha yüksek bir rekabet gücüne sahiptir. AB ülkelerinde tarım ve hayvancılık sektörlerinde kooperatif hareket büyük bir ağırlığa sahiptir. Piyasalarda, üretimden pazarlamaya kadar olan süreçte kontrol, kooperatiflerin elindedir. Birlik genelinde kooperatiflerin payı girdi sağlamada %55, pazarlamada %65 ve dış satımda %50'den fazladır. Türkiye'de ise kooperatiflerin süt sektöründeki payı ancak %4-7 civarındadır. Danimarka'da tarım sektöründe öncelikli sektör hayvancılıktır. Süt ve et üretiminde kooperatifleşme çok yüksek olup süt üretiminde %95, et üretiminde (domuz eti) %60 pazar payı kooperatiflerin elindedir. Danimarka ve Hollanda'da geleneksel kooperatif niteliği yerine, ticaret ve sanayi alanlarında büyük işletmelerin yer aldığı bir yapılaşma başlamıştır. Kooperatif sayılarının azalmasına rağmen, kooperatif ortak sayısı artmıştır. Ülkemizde 4 farklı kanun çerçevesinde faaliyet gösteren kooperatifler ölçek ekonomilerini dikkate almayan, bilgi ve teknoloji kullanımı etkin olmayan ve gelişen rekabet koşullarına uyum sağlamayan bir yapı içerisindedir. Türkiye'de kooperatif hareketini başarısız kılan sorunlar; eğitim, yönetim, finansman ve kooperatif model üzerinde yoğunlaşmaktadır. Avrupa Birliği'ne tam üyelik şartlarında tarım ve hayvancılıkta üretim kesiminin örgütlülüğü ön koşul olarak görülmektedir. Türkiye bu konuda da Birliğe uyum sağlamalıdır. Bunun için AB benzeri ürün bazında ihtisaslaşmış kooperatif örgüt modeli esas alınmalı ve buna paralel olarak da üst örgütlenmesini tamamlamalıdır. Anahtar Kelimeler : Kooperatifler, süt üretimi, süt pazarlama, Avrupa Birliği, kooperatif organizasyonlar
Özet (Çeviri)
71 SUMMARY The Role of Cooperatives on Improving Dairy Production and Dairy Marketing in Turkey. And Model Formation Possibilities of European Union Cooperative Organizations for Turkey In this study; Holland and especially Denmark, the two member state of EU were examined as they could formate a model of dairy production in Turkey. Today; because of the structural differences between Turkish and EU dairy sector in production, technology, productivity, enterprise scale,standartisation, organisation and marketing; serious competion problems in economic integration could be encountered. Compared to Turkey, EU has a higher competition power especially in milk and dairy products. In EU countries, agricultural and husbandry cooperatives have the great importance. In the market; cooperatives have the control in the process between production and marketing. In the EU; cooperatives aproximately, have the share of 55% of input provision, 65% of marketing and 50% of exports. In Turkey, cooperatives just have 4-7% of share in dairy sector. In Denmark, husbandry is the primary sector in agriculture. Cooperativitisation in milk and meat production is very high and have the 95% of milk production and 60% share of pig meat production. In Denmark and Holland; instead of traditional cooperative attribute, the structure of bigger enteprises in trade and industry has commenced. Although, the cooperative issue has decreased, the number of the associates has increased. In our country; the cooperatives, which activate under 4 different law frame, have the structure that does not consider scale economics, which is not efficient in know-how and technology usage and discordant to competition conditions. The problems which make the cooperative movement unsuccesful in Turkey are intensified as education, management, finance and cooperative organisation model.