Tavukların (gallus domesticus) alt solunum yollarındaki mast hücreleri üzerinde histolojik çalışmalar
Histological investigation on the mast cells in the chicken (gallus domesticus) lower respiratory
  1. Tez No: 118902
  2. Yazar: MELEK KOÇAK HAREM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN KURTDEDE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alt solunum yolları, Dağılım, Heterojenite, Mast hücreleri, Tavuk, Chicken, Distribution, Heterogeneity, Lower respiratory tract, Mast cells
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 642
Özet
35 ÖZET Tavukların (Gallus domesticus) Alt Solunum Yollarındaki Mast Hücreleri Üzerinde Histolojik Çalışmalar Bu araştırma tavukların (Gallus domesticus) alt solunum yollarındaki mast hücrelerinin ışık ve elektron mikroskobik düzeylerde morfolojisi, dağılımı ve heterojen itesini ortaya koymak amacıyla yapıldı. Çalışmada 20 adet sağlıklı, erişkin broyler tipi tavuğun alt solunum yollarından alınan doku örnekleri materyal olarak kullanıldı. Işık mikroskobik düzeyde yapılan incelemeler sonucunda izotonik formaldehit-asetik asit (IFAA) ile tespit edilen dokulardaki mast hücrelerinin uzun ve kısa süreli toluidin blue boyaması ile metakromatik olarak boyanırken, alcian blue/safranin O (AB/SO) kombine boya metodu ile AB (+), SO (+) ve AB/SO (+) (mikst) olarak boyandığı gözlendi. %10 formol ile tespit edilen dokulardaki mast hücreleri ise, uzun süreli toluidin blue boyamasında metakromatik özellik göstermeksizin koyu mavi renkte boyandılar. Alt solunum yollarındaki mast hücrelerinin subepiteliyal bölgeler başta olmak üzere, trakeya ve bronşların lamina propriya, submukoza, tunika adventisya, peribronkal bağdokusu ile akciğerlerin hava-kan kapilarları bölgesi ve interalveolar septumdaki kan damarları çevresinde dağılım gösterdiği belirlendi. Elektron mikroskobik incelemeler sonucunda mast hücrelerinin homojen elektron yoğun, elektron açık matriks içinde elektron yoğun kordonların oluşturduğu ağ şeklinde, ince tanecikli yapıda, bal peteği görünümünde ve konsantrik lameller şeklinde olmak üzere beş farklı tipte granül içerdiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
36 SUMMARY Histological Investigation on the Mast Cells in the Chicken (Gallus domesticus) Lower Respiratory Tract This study was carried out to investigate morphology, distribution and heterogeneity of mast cells in Broiler chicken lower respiratory tract at the light and electron microscopic level. In this study, lower respiratory tract samples taken from 20 healthy and adult broiler chickens were used as a material. As a result of light microscopical examinations were observed that the mast cells in isotonic formaldehyde-acetic acid (IFAA)-fixed tissues were stained metachromatically with short and long time toluidin blue methods and AB (+), SO (+), AB/SO(+) (mixed) with alcian blue/safranin O (AB/SO) combined staining method. However the mast cells in %10 formol-fixed tissues were stained dark blue but not metachromatically with long time toluidin blue method. Although the mast cells in lower respiratory tract were distributed throughout the lamina propria, submucosa, tunica adventitia, peribronchiolar connective tissue of trachea and bronchus, air-blood capillaries sites, perivascular region of lung, these cells were observed most numerous in the subepithelial region. As a result of electron microscopical examinations were seen that mast cells have five types granules : homogen electron dense, networks of cords formed by electron dense materials in electron clear matrix, fine granular, consentric lamellae and honeycomb appearence.