Ankara'da işlenen sütlerde aflatoksin M1 varlığının ve düzeylerinin HPLC ile araştırılması
Investigation of aflatoxin M1 incidence and level at milk processed by HPLC in Ankara
- Tez No: 118900
- Danışmanlar: PROF.DR. ARİF ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Süt, Mikotoksin, Aflatoksin M1, Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLG) 38, Milk, Mycotoxin, Aflatoxin Mi, High Performance Liquid Chromathography (HPLC) 39
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 745
Özet
5. ÖZET Ankara' da İşlenen Sütlerde Aflatoksin M1 Varlığının ve Düzeylerinin HPLC ile Belirlenmesi. Bu çalışmada, Ankara bölgesinde üretim yapmakta olan 2 ayrı süt fabrikasına 12 ayrı kaynaktan alınan toplam 48 adet çiğ süt örneği (inek sütü) aflatoksin M1 (AFM1) yönünden incelenmiştir. AFM1 analizleri immünoaffinite kolon (IAK) temizleme ve floresans dedektörlü HPLC ile yapılmıştır. İncelenen süt örneklerinin % 70.83 nün AFM1 içerdiği % 33.3 nün AFM1 miktarının da Türkiye limitlerini aştığı görülmüştür. En yüksek konsantrasyon 0.817 ng/ml ile Ankara yöresinde bulunmuştur. AFM1 kontaminasyon ve limit aşma oranı ile sütlerin toplandığı noktalar arasında belirgin farklılıklar gözlenmiş ve en yüksek limit aşma oranı Burdur yöresinde hesaplanmıştır. Eskişehir yöresine ait sütlerin AFM1 yönünden risk taşımadığı saptanmıştır, örnekler bir bütün olarak değerlendirildiğinde 0,048 ppb ortalama ile Türkiye için bildirilen limit değere (0,05 ppb) yakın olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, AFM1 değerleri limiti aşan bölgelerden süt alımı yapan fabrikaların, bölgedeki üreticileri yemlerin korunması ve saklanması sırasında dikkat edilmesi gereken konular ile ilgili olarak bilgilendirmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
6. SUMMMARY İnvestigation of Aflatoxin Mi İncidence and Level at Milk Processed by HPLC in Ankara. In this study it was analyzed 48 samples of raw milk from 2 dairy plants collected from 12 different region for detection of aflatoxin Mi by using immunaffinity column clean-up and HPLC with flouresence detector. 70.83 % of samples have been detected as aflatoxin M1 contaminated and 33,3 % of them had aflatoxin level exceeding the upper limit. The highest AFM1 level has been found as 0,817 ng/ml in Ankara region. The results showed that there were significant differences among the regions from the point of view the rate of contamination and sample percent of exceeding limit. The highest rate of exceeding limit has been found in Burdur region. It is determined that the milk from Eskişehir region has not a risk of AFM1 Results of this study showed that average of whole samples was 0,048 ppb which is close to the limit of Türkiye for AFM1 level (0,05 ppb). Consequently, it is advised that, dairy plants which collect milk from the regions exceeding AFM1 limits, should give information about protection and storage conditions of feed to the farmers.