Automating partner discovery and integration in service registries
Servis kayıt sistemlerinde ticari ortak keşfi ve entegrasyonunun otomasyonu
- Tez No: 118934
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Partner Discovery, Partner Integration, Service Registries, UDDI, ebXML, RosettaNET.
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
öz SERVİS KAYIT SİSTEMLERİNDE TİCARİ ORTAK KEŞFİ VE ENTEGRASYONUNUN OTOMASYONU Penbecioğlu, Pınar Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Temmuz 2002, 99 Sayfa Günümüzde Internet tabanlı iş ortamı ticari ortakların bir araya gelmesini, anlık ve belli bir gruba patentli çözümleri kullanmaksızın iş yapabilmelerini sağlayan yüksek seviyeli birlikte işlerliğe ihtiyaç duymaktadır. Ticari ortaklar arasında birlikte işlerliğin sağlanabilmesi için, şirketlerin birbirlerini kolaylıkla bulabilmeleri, ihtiyaçlarını ve yeteneklerini tanıtabilmeleri ve her şirketin tercih ettiği teknolojiye ve web servislerine göre servislerini entegre edebilmeleri gerekmektedir. Bunun gerçekleşmesi şirketler arası e-ticaret standardlarının kullanılmasıyla sağlanabilir. Halihazırda bazı şirketler arası e-ticaret standardları ortaya çıkmıştır. ebXML, UDDI, RosettaNET bunların örnekleridir. Bu standardlarını herbiri zayıf ve güçlü taraflarıyla, diğerleri ile örtüşmekte ve yarışmaktadır. UDDI geniş kabul görmüş bir servis kayıt mimarisidir, diğer taraftan ebXML İş Süreci Tanımı, Ticari Ortak Yetenekleri betimlenmesine ticari vortaklar arası iletişimin sağlanması alanlarına hitap eden spesifıkasyonlar sunmaktadır. Rosetta NET ise İş Süreci Standardizasyonu konusunda başarı sağlamış bir standarttır. Gerçekte bu standardlar birbirlerini tamamlar şekilde bir arada kullanılabilirler. Bu tezin amacı farklı e-ticaret standardlarmdan faydalanan“melez”bir Ticari Ortak Keşif ve Entegrasyon Uygulaması sunmaktır. Geliştirilen uygulamakullanıcıların Ticari Ortak bulma amacıyla UDDI ve ebXML servis kayıt sistemlerini sorgulamalarını sağlamaktadır. Bu çalışma aynı zamanda RosettaNET'in iyi tanımlanmış iş süreçleri ile ticari ortaklara ait profil dokümanlarının ilişkilendirilmesini sağlayan böylece bu dokümanların keşfini kolaylaştıran mekanizmalar sunmaktadır..Ticari ortak entegrasyonu bağlamında bu tez ticari ortaklara ait profil dokümanlarından işbirliği anlaşma dokümanlarının yaratılması, ve îş Süreci uyumluluğunun kontrol edilmesi için araçlar sağlamaktadır. Bu tez kapsamında yapılan iş“Melez B2B Altyapısı”Uygulamasının bir alt?sistemini teşkil etmektedir. Anahtar Kelimeler : Ticari Ortak Keşfi, Ticari Ortak Entegrasyonu, Servis Kayıt Sistemleri, UDDI, ebXML, RosettaNET
Özet (Çeviri)
Todays Internet based businesses need a high level of interoperability that allows trading partners to come together, and do business without adhoc, and proprietry solutions. in order to achieve interoperability among trading partners,?businesses should be able to discover each other, make their needs, and capabilities knovvn, and integrate services using each business's preferred technology, and Web Services, This can be realized with the use of B2B frameworks. Indeed a number of?B2B electronic commerce standard frameworks have emerged recently. ebXML, UDDI, and RosettaNet are examples of these frameworks. These framevvorks are mostly overlapping, and competing each with its strengths, and weaknesses. UDDI is a service registry architecture with wide acceptance, ebXML on the other hand?provides large set of specifications successfully addressing Business Process description, Trading Partner Profile representation, and Partner Communication. RosettaNet is a successful standard in Business Process standardization. Indeed theseThe purpose of this thesis is to present a“hybrid”Partner Discovery and Integration Application that exploits different B2B standards. The application developed enables users to query both UDDI, and ebXML Registries for trading partners. This work also provides mechanisms for associating RosettaNet's well-defined Business Processes with Partner Profile documents to facilitate their diseovery. in the context of Partner Integration, this thesis provides tools for Partner Collaboration Agreement generation, and Business Process Matching. The work done in this thesis forms the Partner Discovery and Integration subsystem of Hybrid B2B Infrastructure Implementation that is realized at METU SRDC.