Investigation of tenth grade students' problem solving strategies in geometry
Onuncu sınıf öğrencilerinin geometri problemleri çözme stratejilerine yönelik bir çalışma
  1. Tez No: 118935
  2. Yazar: SELCEN ÖZKAYA SEÇİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAFURE BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Problem Çözme Stratejileri, Cinsiyet, Bilişsel Tarzlar, Geometri, Problem Çözmeye Yönelik Tutumlar, Problem Solving Strategies, Gender, Cognitive Style, Geometry, Attitudes towards Problem Solving
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
öz ONUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN GEOMETRİ PROBLEMLERİ ÇÖZME STRATEJİLERİNE YÖNELİK BÎR ARAŞTIRMA Özkaya Seçil, Selcen Yüksek Lisans Tezi, Matematik Eğitimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Safure BULUT Haziran 2002, 1 1 5 sayfa Bu çalışmanın amacı, onuncu sınıf öğrencilerinin geometri problemleri çözerken kullandıkları ve tercih ettikleri problem çözme stratejilerini belirlemek ve bu stratejilerin kullanım ve tercih edilmelerinin, cinsiyet, bilişsel tarz ve tutuma göre gösterdikleri farklılıkları araştırmaktadır. Çalışmanın örneklemi, Fen, Anadolu ve Yabancı Dil Ağırlıklı Liselerden seçilmiş 649 onuncu sınıf öğrencisidir. Gerekli verileri toplamak amacıyla şu veri toplama araçları kullanılmıştır: (1) Geometri Testi (GT); (2) Problem Çözme Stratejileri Tercih Ölçeği (PÇSTÖ); (3) Problem Çözmeye Yönelik Tutum Ölçeği (PÇYTÖ); (4) Gizlenmiş Şekiller Grup Testi (GŞGT). İlk üç test araştırmacı tarafından geliştirilmiş ve geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. GŞT ise Witkin (1971) tarafından geliştirilmiş. Araştırmanın verileri yinelenmiş ölçütler ile varyans analizi, çoklu varyans analizi ve Pearson korelasyon ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları şunları göstermiştir: (1) GT'de geleneksel yöntemler lehine anlamlı bir fark varken,VI PÇSTÖ'nde geleneksel olmayan yöntemler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. (2) GT'de geleneksel olmayan yöntem kullanımında erkekler lehine anlamlı bir fark varken, PÇSTÖ' nde bu farkın kızlar lehine olduğu görülmüştür. Ayrıca, GT'de geleneksel olmayan yöntem kullanımında alandan bağımsız öğrenciler lehine anlamlı bir fark varken, PÇSTÖ' nde anlamlı bir farka rastlanmamıştır. (3) GT'de geleneksel olmayan yöntem kullanımıyla, problem çözmeye yönelik tutumlar arasında anlamlı bir ilişki varken, PÇSTÖ' nde ise, ne geleneksel, ne de geleneksel olmayan strateji kullanımıyla, problem çözmeye yönelik tutumlar arasında anlamlı bir ilişki yoktur.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT INVESTIGATION OF TENTH GRADE STUDENTS' PROBLEM SOLVING STRATEGIES IN GEOMETRY PROBLEMS Özkaya Seçil, Selcen M.S. in Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Safure BULUT June 2002, 115 pages The purpose of the study was to determine the tenth grade students' uses and preferences of problem solving strategies in geometry problems, and to investigate the differences in the uses and preferences of problem solving strategies w.r.t. gender, cognitive style, and attitude. The sample of the study was 649 tenth grade students from three types of schools; Science, Anatolian, and Foreign Language High School. To collect data for the study, the following data collection instruments were used: (1) Geometry Test (GT); (2) Problem Solving Strategy Preferences Scale (PSSPS); (3) Attitude towards Problem Solving Scale (APSS); (4) Group Embedded Figures Test (GEFT). The first three instruments were developed and their reliability and validity were tested by the researcher. GEFT was constructed by Witkin, Oltman, Raskin, & Karp, (1971). The data of the study were analyzed by repeated measures ANOVA, MANOVA, and Pearson Product Moment Correlation Coefficient. The results of theIV study demonstrated that: (1) There was a significant difference favoring conventional strategy in GT while there was a significant difference favoring unconventional strategies in PSSPS. (2) There was a significant difference in unconventional strategy use favoring boys in GT while there was a significant difference favoring girls in PSSPS. Also, there was a significant difference in unconventional strategy use favoring field independent students in GT while there was no significant difference in terms of cognitive style in PSSPS. (3) There was a significant relationship between unconventional strategy use in GT and attitude towards problems solving while there was no significant relationship between neither conventional nor unconventional strategy use scores in PSSPS and attitude towards problem solving.