Thermo-mechanical fatigue analysis of a stationary jet engine component
Sabit bir jet motoru parçasının termo-mekanik yorulma analizi
- Tez No: 118967
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET A. AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termo-mekanik Yorulma, Sürünme, Kırılma Mekaniği, Sonlu Elemanlar Metodu, Yüksek Sıcaklık, Ömür Hesabı vı, Thermo-mechanical Fatigue, Creep, Fracture Mechanics, Finite Element Method, High Temperature, Life Assessment
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz SABİT BİR JET MOTORU PARÇASININ TERMO-MEKANİK YORULMA ANALİZİ Acar, Erdem Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet A. Akgün Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Doruk Eylül 2002, 109 sayfa Bu tezde F110-GE-100 jet motorunun sabit bir parçasının termo-mekanik yorulma ömrü hesabı yapılmıştır. Isıl, gerilme ve kırılma mekaniği analizlerini yapmak için, bir sonlu elemanlar paket programı olan MARC kullanılarak parçanın kendisinin, komşu parçaların ve çevredeki gazın iki boyutlu merkezi eksenel simetrik sonlu elemanlar modeli oluşturulmuştur. Belirli bir görev süresince motor parçalarının sıcaklık geçmişini hesaplamak için ısıl analiz yapılmıştır. Kırılma- kritik bölgeleri teşhis etmek ve parçaların gerilme geçmişlerini tanımlamak için gerilme analizi yapılmıştır. Kritik bölgeyi belirledikten sonra, çeşitli uzunluklarda çatlak modelleyerek mod I ve II gerilme gerilme şiddeti faktörleri hesaplamak ve çatlak ilerleme rotasını belirlemek için kırılma mekaniği hesaplamalrı yapılmıştır. Isıl, gerilme ve kırılma mekaniği analizlerinin sonuçlarını birleştirerek, bir çatlak ilerleme ömür hesabı programı olan AFGROW ile yorulma ömrü ve sürünmekopma zamanlan hesaplanmıştır. İlgilenilen parçanın termo-mekanik yorulma ömrü hesabı için bir lineer hasar toplama metodu kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMO-MECHANICAL FATIGUE ANALYSIS OF A STATIONARY JET ENGINE COMPONENT Acar, Erdem M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mehmet A. Akgün Co-Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Doruk September 2002, 109 pages In this thesis, thermo-mechanical fatigue life of a stationary component of Fl 10-GE-100 jet engine is assessed. Two-dimensional axisymmetric finite element model of the component itself, the neighbouring components and also the surrounding gas are generated by using a finite element package program, MARC, in order to perform thermal, stress and fracture mechanics analyses. Thermal analysis is performed to calculate temperature histories of engine components throughout a given mission. Stress analysis is performed to identify fracture-critical locations and to describe stress histories of the components. After determining the critical location, fracture mechanics calculations are performed by modeling a crack of various lengths at the critical location in order to describe crack propagation path and to calculate mode I and II stress intensity factors. Combining the outputs of thermal, stress and fracture mechanics analyses, fatigue lives and creep rupture mtimes are calculated with a crack growth life prediction program, AFGROW. A linear damage summation method is used to assess thermo-mechanical fatigue life of the component of interest.