Finite element analysis of springback in bending process
Bükme işleminde geri yaylanmanın sonlu elemanlar analizi
- Tez No: 118966
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK DARENDELİLER, PROF. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bükme, Geri Yaylanma, Sonlu Elemanlar Analizi, Bükme Kalıplan iv, Bending, Springback, FEM, Bending Dies m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
öz BÜKME İŞLEMİNDE GERİ YAYLANMANIN SONLU ELEMANLAR ANALİZİ Esat, Volkan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Darendeliler Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa ilhan Gökler Temmuz 2002, 1 17 sayfa Sac metal şekillendirme uygulamalarında, geri yaylanma, istenilen ürün şeklini elde edebilmek için dikkate alınmalıdır. Bu çalışmada bükme işlemindeki geri yaylanma incelenmiştir. Belirli bükme işlemlerinde alüminyum ve çelik sacların benzetimini yapmak ve geri yaylanma miktarlarım belirlemek için sonlu elemanlar analizi kullanılmıştır. Düşey ve dönel zımbayla açısal bükme, kenar bükme ile serbest ve kalıpla V-bükme işlemleri incelenmiştir. Dört bölgeden bükülmüş bir parçanın kalıpları için sonlu elemanlar analizi kullanılarak sistematik bir tasarım yapılmış ve tasarlanan kalıplar bir fabrikada denenmiştir. Geri yaylanma miktarları, toplam eşdeğer plastik gerinimleri ve von Mises gerilmeleri gibi sonuçlar sunulmuştur. Çeşitli bükülmüş parçalar için, sonlu elemanlar analizi sonuçlarıyla deneysel ve literatürde bulunan formüllerden elde edilen sonuçların iyi bir uyum içinde olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINITE ELEMENT ANALYSIS OF SPRINGBACK IN BENDING PROCESS Esat, Volkan M. S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Haluk Darendeliler Co-supervisor: Prof. Dr. Mustafa ilhan Gökler July 2002, 117 pages In sheet metal forming applications, springback should be considered in order to acquire the desired part shape. In this study, the springback of sheet metal bending is examined. Finite element method (FEM) is utilized to simulate various bending operations of aluminum and steel sheets and to determine the amount of springback. The angular bending with vertical and rotary punch, wipe bending, free and die bending for V-shapes have been investigated. For a part with four bent sections, finite element analysis (FEA) has been employed systematically to design the dies and the designed dies have been tested in an industrial plant. The amount of springback, total equivalent plastic strains, and von Mises stresses are presented. For several bent products, a good agreement has been observed between the finite element results, experiments and analytical results given in literature.