Property relations and urban space in Albania before, during and after socialism: A case study on the city of Pogradec
Sosyalizm dönemi, öncesi ve sonrasında Arnavutluk'ta mülkiyet ilişkileri ve kentsel mekan: Pogradec kenti üzerine bir inceleme
- Tez No: 118968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Mülkiyet ilişkileri, Kentsel Mekan, Sosyalizm iv, Property Relations, Urban Space, Socialism
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZ SOSYALİZM DÖNEMİ, ÖNCESİ VE SONRASINDA ARNAVUTLUKTA MÜLKİYET İLİŞKİLERİ VE KENTSEL MEKAN: POGRADEC KENTİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Dojce, Ervin Y. Lisans, Kentsel Tasarım, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Baykan Günay Eylül 2002, 128 sayfa Bu tezde sosyalizm döneminde, öncesinde ve sonrasında olmak üzere üç farklı zaman diliminde, Arnavutluk'ta mülkiyet ilişkileri ve kentsel mekan irdelenmektedir. Sosyalist ve kapitalist sistemde mülkiyet hakları üzerindeki yasal düzenlemer de çalışma içinde yer almaktadır. Bu araştırma mülkiyet ilişkileri ve bu ilişkilerin kentsel mekan üzerindeki etkileri çerçevesinde Pogradec kentinin tarihine yer verir. Pogradec kentindeki durum kentsel morfoloji araştırmasıyla desteklenmektedir. Bu bağlamda farklı mülkiyet modellerinin etkilerine dikkat çekilerek gelecek için öneriler geliştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROPERTY RELATIONS AND URBAN SPACE IN ALBANIA BEFORE, DURING AND AFTER SOCIALISM: A CASE STUDY ON THE CITY OF POGRADEC Dojce, Ervin M.S., Urban Design, Department of City and Regional Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay September 2002, 128 pages This thesis analyses property relationships and urban space in Albania in three period of time: pre-socialist, socialist and post-socialist periods. The legislation on property in socialist and capitalist systems will also be discussed alongside the study. The thesis will also trace the history of the city of Pogradec concentrating on property relations and their impacts on urban space. A study of urban morphology will support the analysis of the case study. The impacts of ownership patterns will be pointed out and suggestions for the future will be formulated.