Image synthesis for depth estimation using stereo and focus analysis
Stereo ve fokus analiz yöntemleriyle derinlik algılaması için görüntü sentezlenmesi
  1. Tez No: 118973
  2. Yazar: FAHRİ TUNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR HALICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çift (stereo) Görüntü Sentezleme, Derinlik Etkili Görüntü Sentezleme, Fokus Bozukluğundan Derinlik (Uzaklık) Algılama, Gerçekçi Kamera Modelleri, Kamera Lens ve Açıklık Modelleri iv, Stereoscopic imaging, Depth of field rendering, Depth from Defocusing, OpenGL, Realistic Camera Model, Camera Lens and Aperture in
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz STEREO VE FOKUS ANALIZ YÖNTEMLERİYLE DERİNLİK ALGILAMASI İÇİN GÖRÜNTÜ SENTEZLENMESİ Tunçer, Fahri Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur Halıcı Ocak 2002, 109 sayfa Bu tez çalışmasında, derinlik etkili çift (stereo) görüntü sentezlenmesi için yöntemler araştırıldı ve geliştirildi. İlk olarak basit bir geometrik kamera modeli geliştirildi. Daha sonra bu basit kamera modeli gerçek kameralar gibi derinlik fokuslaması ve benzer görüntü etkilerini de içerecek şekilde geliştirildi. Geliştirilen bu kamera modellerinden faydalanarak ve OpenGL grafik kütüphanesi kullanılarak bir yazılım geliştirildi. Ayrıca, üretilen görüntülerin derinlik fokuslama özelliğinin doğruluğunun test edilebilmesi için bir derinlik bulanıklılığı modeli geliştirildi. Bu modele dayanarak, üretilen görüntülerden derinlik bilgisi kurtarılaması için değişik görüntü işleme teknikleri kullanıldı. Kurtarılan derinlik bilgisi görüntü oluşturulması sırasında hesaplanmış gerçek derinlik bilgisi ile karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMAGE SYNTHESIS FOR DEPTH ESTIMATION USING STEREO AND FOCUS ANALYSIS Tunçer, Fahri M.Sc, Department of Electrical and Elecronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Uğur Halıcı January 2002, 109 pages In this study, stereoscopic image pair with depth-of-field effect generation techniques are investigated. First, a geometric pinhole camera model for binocular imaging is developed. Next, this basic geometric camera model is extended to a more realistic camera model which can approximate the effects of a lens and aperture function of an actual camera. This model allowed the generation of synthetic images which have a depth of field effect focused on an arbitrary plane. Based on these camera models, a software is designed and implemented using OpenGL graphics library. Furthermore, to test the validity of the generated images, an image blur function is modeled, using this model and several image filtering techniques, depth information is recovered from the synthetic images, and compared with the actual depth information which is analytically calculated during synthesis.