Reading Manfredo Tafuri: Architecture and utopia-design and capitalist development
Manfredo Tafuri'yi okumak: Mimarlık ve ütopya-tasarım ve kapitalist gelişme
  1. Tez No: 119012
  2. Yazar: ZEYNEP TUNA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yanlış Bilinç Olarak İdeoloji, Özerklik, Ütopya, Avant-Gard, Kapitalist Mekan. VI, Ideology as False-Consciousness, Autonomy, Utopia, Avant-Garde, Capitalist Space. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
oz MANFREDO TAFURI'YI OKUMAK: MİMARLIK VE ÜTOPYA TASARIM VE KAPİTALİST GELİŞME Tuna, Zeynep Y. Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Dr. Güven Arif Sargın Ocak 2002, 153 sayfa Bu tez, ideoloji, avant-gardizm ve kapitalizm arasındaki üçlü ilişki etrafında gelişmektedir. Bu doğrultuda, Manfredo Tafuri'nin modern mimarlık tarihinin kapitalist üretim modeli açısından yeniden-okunması olarak kabul edilebilecek Mimarlık ve Ütopya-Tasarım ve Kapitalist Gelişme adlı metnini özgün bir çerçeve içinde incelemektedir. Tafuri'nin ana teması, kapitalizmin şartlan dahilinde, mimarlığın, ideolojik bir araç olarak, herhangi bir devrimci yörüngeye sahip olamayacağı düşüncesidir. Tafuri'nin önermesi doğrultusunda, avant-gard çabaların da ispatladığı gibi, mimarlık sosyal dönüşümün bir aracı olamaz ve aynızamanda mimarlığın karşı projelerle kapitalist gelişmeyi eleştireceği ümidi de bir yanılsamadır. Ancak, diğer bir yandan, mimarlık ideolojisinin pozitif tanımı, mimarlığın, mekansal direnişin araçlarına sahip olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT READING MANFREDO TAFURI: ARCHITECTURE AND UTOPIA DESIGN AND CAPITALIST DEVELOPMENT Tuna, Zeynep M. Arch, Department of Architecture Supervisor: Asst. Prof. Dr. Güven Arif Sargın January 2002, 153 pages This thesis develops around the theme of the tripartite relationship between ideology, avant-gardism and capitalism. In this respect, it analyses Manfredo Tafuri's text titled Architecture and Utopia-Design and Capitalist Development, which may be regarded as re-reading the history of modern architecture in terms of the capitalist mode of production in a peculiar framework. The central theme of Tafuri is that within the premises of capitalism, being an ideological tool, architecture cannot possess any revolutionary trajectory. On the basis of his proposal, architecture cannot become an instrument for social transformation since 111it has been an integral part of the capitalist project, and at the same time it is an illusion to hope that it would critique the capitalist development with counter projects, as proved by the attempts of avant-garde work. Yet, with a different view point, it is possible to suggest that architecture still possesses the means of establishing a spatial resistance if the positive role of architectural ideology is employed.