CTTV loci in Turkish and Western Central Asian populations and their forensic values
Türkiye ve Batı Orta Asya popülasyonlarında CTTV locusları ve bunların adli değerleri
  1. Tez No: 119016
  2. Yazar: GÜLAY ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ TOGAN, DR. K. ÜNER ÜLKÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: CSF1PO, TH01, TPOX, vWA, Multipleks, Adli Bilim, Farklılaşma Kabiliyeti, Anadolu, Batı Orta Asya Populasyonu, Populasyon Genetiği. vı, CSF1PO, TH01, TPOX, vWA, Multiplex, Forensic Science, Power of Discrimination, Anatolians, Western Central Asia Population, Population Genetics. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz TÜRK VE BATI ORTA ASYA POPULASYONLARINDA CTTV LOCUSLARI VE BUNLARIN ADLİ DEĞERLERİ ÇETİNKAYA, Gülay Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. inci Togan Ortak Tez Yöneticisi: Dr. K. Üner Ülküer Ocak 2002, 82 sayfa Bu çalışma multipleks CTTv lokus polimorfizmlerinin adli açıdan değerlendirilmesi ve modern insan populasyonlarının evrimsel tarihine katkıda bulunması için Anadolu'dan 168 birey ve Batı Orta Asya'dan 27 bireye ait sonuçları vermektedir. CTTv lokuslarının yüksek sonuç veren birleştirilmiş farklılaşma kabiliyeti (Anadolu populasyonunda 0.99991 ve Batı Orta Asya populasyonunda 0.99964), bu sistemin adli çalışmalar için yararlı bir sistem olduğunu kanıtlamıştır. vCSF1P0, TH01, TPOX ve vWA lokusları için alel ve genotip sıklıkları hesaplanmış ve sonuçlar Hardy-Weinberg dengesinde bulunmuştur (p>0.05). Anadolu populasyonunda, bu lokuslarda en sık gözlenen ilk iki alel ve bunların sıklıkları parantez içinde şöyledir: vWA lokusunda 17.(0.2798) ve 16. (0.2292) aleller; TH01 lokusunda 6. (0.2619) ve 7. (0.2143) aleller; TPOX lokusunda 8. (0.4851) ve 14. (0.2917) aleller ve CSF1PO lokusunda 12. (0.3512) ve 11. (0.2887) alellerdir. Bu araştırma, Batı Orta Asya populasyon sonuçlarını ilk kez sunması sebebiyle önemlidir. Batı Orta Asya popülasyonundaki çalışılan birey sayısı sınırlı olmasına rağmen, bu çalışma Batı Orta Asya populasyonunu Anadolu populasyonuna genetik açıdan benzer bulmuştur. Bu çalışma, Macar, Portekiz, Batı Orta Asya, Kore, Çin ve Zimbabwe (Afrika) populasyonları arasında Anadolu populasyonunun yerini genetik olarak Avrupa'ya yakın göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CTTV LOCI IN TURKISH AND WESTERN CENTRAL ASIAN POPULATIONS AND THEIR FORENSIC VALUES ÇETİNKAYA, Gülay MSc, Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. İnci Togan Co-Supervisor: Dr. K. Clner Cllkiier January 2002, 82 pages This study presents the results of CTTv multiplex loci polymorphisms for a population sample of 168 unrelated individuals from Anatolia and 27 individuals from the Western Central Asian (WCA) population to evaluate these loci from the forensic point of view and in addition, to contribute the evolutionary history of modern human population. CTTv loci with its high combined Pd values (0.99991 for Anatolian population and 0.99964 for WCA population) proved to be a useful system for the cases in forensic studies. IllAllele and genotype frequencies for CSF1P0, TH01, TPOX and vWA loci were determined for Anatolian and WCA populations. For the Anatolian population, the most common two alleles of these loci and their frequencies in paranthesis are as follows: at vWA locus allele 17 (0.2798) and 16 (0.2292); at TH01 locus allele 6 (0.2619) and 7 (0.2143); at TPOX locus allele 8 (0.4851) and 14 (0.2917); and at CSF1PO locus allele 12 (0.3512) and 11 (0.2887). No deviation from the Hardy-Weinberg equilibrium was detected (p>0.05). This research has importance about presenting the WCA population data for the first time. Although the number of individuals studied in WCA population was limited, this research presents the genetic resemblance of WCA population to Anatolian population. In the present study, among the considered populations (Hungarian, Portuguese, WCA, Anatolian, Korean, Chinese and Zimbabwe), Anatolian population was found to be genetically close to Europe.