Akciğer kanseri olgularında 18f-FDG tutulumunun klinik evre ve histolojik tip ile ilişkisi
Relationship between primary lesion FDG uptake and clinical stage in different histologic subtypes of lung cancer
  1. Tez No: 267509
  2. Yazar: ILGIN ŞAHİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER ATASEVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, PET/BT, SUVm, Lung cancer, FDG PET, SUVmax
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Akciğer kanseri tüm dünyada en sık görülen kanser olmasının yanı sıra kansere bağlı ölümlerin de en sık nedenini oluşturmaktadır. Klinikte kullanılan evreleme sistemleri tedavi akışının belirlenmesinde ve prognozu öngörmekte fayda sağlamaktadırlar.18F-FDG kullanılarak yapılan PET/BT görüntülemesi akciğer kanserlerinde evrenin belirlenmesine büyük katkı sağlamakta; ayrıca prognozu öngörmede yarar sağlamaktadır.Bu çalışmada akciğer kanserlerinde evreleme amacıyla yapılan PET/BT görüntülemesinde elde edilen SUVm, TLG ve TV gibi değerlerin hastalık evresi ve farklı histolojik tipler ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya Gazi Üniversitesi Nükleer Tıp bölümünde akciğer kanseri primer evrelendirmesi amacıyla PET/BT incelemesi yapılmış hastalar dahil edilmiştir. PET/BT incelemesinden primer tümöre ait EGÇ, SUVm, TLG ve TV değerleri not edilmiştir. Mevcut olan tüm istasyonlardaki lenf nodlarının SUVm değerleri ve her organdaki metastatik lezyona ait en yüksek SUVm değerleri ayrı ayrı kaydedilmiştir.İnceleme sonucunda toplam 168 hasta değerlendirilmiştir. Tüm KHDAK olgularında ve adenokarsinomlarda T evreleri ve hastalık evreleri arasında EGÇ, SUVm, TLG ve TV yönünden anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Yassı hücreli karsinomlarda ise T evreleri arasında EGÇ, TLG ve TV yönünden anlamlı fark saptanmıştır.Tüm hastalarda primer tümörün SUVm değeri ile en geniş tümör çapı ve varsa metastatik lezyonlara ait en yüksek SUVm değeri arasında korelasyon saptanmıştır.Sonuç olarak PET/BT'de saptanan ve metabolik aktiviteyi yansıtan SUVm, TLG ve TV gibi parametrelerin özellikle adenokarsinomlarda olmak üzere KHDAK olgularında evre ile ilişkili olduğu ve primer tümör SUVm değerinin en geniş tümör çapı ve metastatik lezyonların SUVm değerleri ile korelasyon gösterdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Despite the major advances in prevention and treatment of lung cancer, it is still the leading cause of cancer related death throughout the world. Current staging systems not only guide the steps of treatment but also provide information about the prognosis. Positron emission tomography (PET) with 2-[18F]-fluoro-2-deoxy-D-glucose (FDG) is a powerful diagnostic tool used in staging of lung cancer.The aim of the study is to investigate the relationship of FDG PET derived parameters like maximum standart uptake value (SUVmax), total lesion glycolysis (TLG) and biologic tumor volume (TV) with the clinical stage and different histological subtypes of lung cancer.The study included the patients diagnosed as lung cancer and referred to the Nuclear Medicine Department of Gazi University for primary staging purposes.PET/CT scans and pathology reports of 168 patients were assessed. Significant differences between the diameter, SUVmax, TLG and TV were observed between different T stages and stage groups in NSCLC patients and also in adenocarcinoma (AC) patients. In patients with squamous lung cancer (SCC) significant differences between the diameter, TLG and TV in different T stages were found.Primary lesion SUVmax correlated significantly with tumor diameter and metastatic lesion SUVmax.In conclusion, metabolic parameters obtained in FDG PET scan significantly differ in T stages and stage groups in NSCLC patients especially for adenocarcinomas. Primary lesion SUVmax correlates with tumor diameter and metastatic lesions metabolic activity in lung cancer patients.