Urban information systems for earthquake-resistant cities: A case study on Pendik, İstanbul
Depreme dayanıklı kentler için kent bilgi sistemleri: İstanbul, Pendik'te bir çalışma
  1. Tez No: 119015
  2. Yazar: ÖZGE YALÇINER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Kent Bilgi Sistemleri, Acil Durum Yönetimi, Belediyede CBS, Deprem Öncesi ve Sonrası Planlama, Mekansal ve Mekansal Olmayan Analizler, İşbirliği, Pendik-İstanbul vı
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz DEPREME DAYANIKLI KENTLER ÎÇÎN KENT BİLGİ SİSTEMLERİ: İSTANBUL, PENDİK'TE ALAN ÇALIŞMASI Yalçıner, Özge Jeodezi ve Coğrafî Bilgi Teknolojileri Yüksek Lisans Bölümü Tez Yönetcisi: Doç.Dr. Oğuz Işık Ocak 2002 140 sayfa Bu tez, kent bilgi sistemleri ve deprem yönetimi kavramlarını tanımlayıp ilişkilendirmeyi; deprem felaketiyle nasıl mücadele edileceği konusunda bilinç uyandırmayı; deprem öncesi ve sonrası için gerekli olabilecek kentsel verileri çıkarmayı ve yönetim sistemi önermeyi amaçlamıştır. Bu bağlamda, topluma daha iyi hizmet sunabilmeyi ve afetlere dayanıklı kentler yaratmak için kentsel kaliteyi etkili afet yönetimiyle geliştirmeyi amaçlayan kent yönetimi anlayışı önem kazanmaktadır. Dünya hiçbir zaman risklerden uzak olmayacaktır ancak hasarları azaltacak tedbirler her zaman alınabilir. Bilgisayar teknolojisindeki son yemlikler ve coğrafi bilgi sistemleri karar vericilere gerekli bilgileri sağlayacak yeni yollar sunmaktadır. Artık, gelişmeler, iki ya da üç boyutlu haritalarda ve veri tabanlarında görüntülenip analiz edilebilecek, böylece anlaşılır ve kullanılabilir biçimde ilgili yerlere ulaşabilecektir. Bu çalışmada, CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) 'ne dayalı sistemlerin söz edilen konulardaki kullanımının katkılarını göstermek için; İstanbul'da, Adalardaki kırılmamış ana fay hatuna 15 kilometre uzaklıktaki Pendik ilçesi seçildi. Bu bölgede; kentsel verileri, eylem ve iyileştirme planlarım içeren, CBS tabanlı tekniklerle kurulmuş bir sistem yaratmak amaçlandı. İçeriğinde isegörüntüleme, analiz, çakıştırma, riskli bölgeleri ortaya çıkarma, kritik noktaları ve afet anında kullanılabilecek açık yollan bulma, yer seçimi, hizmet alanları, planlar arasında karşılaştırma, bina ve imar yasalarım kontrol, hasar tespit, rapor ve işbirliği bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN INFORMATION SYSTEMS FOR EARTHQUAKE-RESISTANT CITIES: A CASE STUDY ON PENDİK, ISTANBUL Yalçıner, Özge M. S. Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Oğuz Işık January 2002 140 pages This thesis aims to define and then find an interrelation between urban information system and earthquake management concepts, to build a body of knowledge and awareness about how to tackle the earthquake disaster, to create an urban inventory for pre- and post-disaster planning and to propose an emergency administration system. In this context, urban management plays an important role whose goal is to give better service to the public and to improve the urban quality by efficient management for a safer future, for disaster- resistant cities. The world will never be hazard-free, but choices can be made that will reduce vulnerabilities. Recent advances in computer communication and Geographic Information Systems (GIS) offer innovative ways to provide hazard information to decision- makers. This information can then be retrieved, analyzed and displayed in two or three dimensional maps and databases for use by a wider range of authorities in a clear and usable format. A case study area is selected in earthquake-prone Pendik, Istanbul to find out the contribution of GIS-based techniques in these subjects. A study is carried out to build a system containing the city information, action and recovery plans with the help of GIS-based techniques. mThis includes monitoring, analyzing and overlaying, creating risk zones, emergency points and roads, site selection, service areas, comparison between plans, testing the building codes, damage assessment, reporting and co-ordination. KEYWORDS: Urban information systems, emergency management, municipalGIS, pre and post disaster planning, disaster-resistant cities, spatial and non-spatial analyses, co-ordination, Pendik-İstanbul iv