Water jet pump and its application to dredging problems
Su jeti pompası ve dip tarama problemlerine uygulanması
  1. Tez No: 119026
  2. Yazar: BAYINDIR YEŞİLMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ, DR. M. ALİ KÖKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su jeti pompası, iki fazlı akım, sediment taşınması, dip tarama VI, Water jet pump, two phase flow, sediment transportation, dredging. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
oz SU JETİ POMPASI VE DİP TARAMA PROBLEMLERİNE UYGULANMASI YEŞİLMEN, Bayındır Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Mustafa Göğüs Yardımcı Tez Danışmanı: Dr. M. Ali Kökpınar Mayıs 2002, 128 Sayfa Bu çalışma“Su Jeti Pompası”hakkında yapılan önceki çalışmalara dayanmaktadır, fakat burada, önceki çalışmalardan farklı olarak su jeti pompası düşey bir düzleme yerleştirilmiştir. Çalışma iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısımda, su jeti pompasının optimum tasarımı ile ilgili deneysel bir inceleme tanımlanmıştır. Değişken emme marpucu, karışım haznesi ve difüzör boyutlarına sahip beş tip su jeti pompasının her biri iki değişik rezervuar derenliği için, motive edici ve emilen sıvı olarak su kullanılarak, test edilmiştir. Su jeti pompası ile emme marpucunun verimlilikleri ve emilen sıvının motive edici sıvıya oranının değişimi hesaplanarak ilgili bir kaç parametreye göre değişimleri çizdirilmiştir. Sonuçlara dayanarak görülmüştür ki, sürükleyici marpuç çapı Dp=0.05m, emmemarpucu çapı Dsn=0.15m, kanşım haznesi çapı Dmc=0.1124m ve deşarj hattı çapı Dd=0.15m olan Pompa-I, 2.00m rezervuar derinliğinde, 26% mertebesinde en iyi verimliliği vermiştir. Çalışmanın ikinci kısmında, bu beş değişik pompanın sediment taşıma kapasiteleri, yine iki değişik rezervuar derinliği için iki tip değişik katı madde kullanılarak, test edilmiştir. Elde edilen sonuçlardan görülmüştür ki en iyi verimliliği veren su jeti pompası, Pompa-I, tekrar; 2.00m rezervuar derinliğinde kum için 25%, çakıl için 26% mertebelerinde, en yüksek verimlilik değerlerini vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WATER JET PUMP AND ITS APPLICATION TO DREDGING PROBLEMS YEŞİLMEN, Bayındır M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Göğüs Co-Supervisor: Dr. M. Ali Kökpınar May 2002, 128 Pages This study is based on previous studies performed on“Water Jet Pump”, but here, different than the previous studies the water jet pump is placed on a vertical plane. The study is composed of two parts. In the first part, an experimental investigation for the optimum design of jet pump is described. Five types of water jet pumps with varying dimensions of suction nozzles, mixing chambers and diffusers were tested, each for two different reservoir water levels, with water as driving and suction fluids. Efficiencies of water jet pump and suction nozzle, and the change of ratio of suction fluid to driving fluid flow were calculated and plotted with respect to several relevant parameters. Depending on results, it was seen that the water jet pump, Pump-I, having driving nozzlediameter Dp=0.05m, suction nozzle diameter DafO.lSm, mixing chamber diameter Dmc=0. 1124m and discharge line diameter Dd=0.15m, yielded the maximum water jet pump efficiency in the order of 26%, for reservoir water level of 2.00m. In the second part of the study, the sediment carrying capacities of those five different water jet pumps were tested, again for two different reservoir water levels, by introducing two different types of solid materials. From the results obtained, it was seen that the water jet pump which yielded the highest water jet pump efficiency, Pump-I, again yielded the highest efficiencies in the order of 25% for sand and 26% for gravel, both for reservoir water level of 2.00m.