Management of archaeological sites case study: Magnesia ad maendrum
Arkeolojik alanların yönetimi uygulama örneklemesi: Magnesia ad maendrum
- Tez No: 119025
 - Danışmanlar: DR. NİMET ÖZGÖNÜL, PROF. DR. ORHAN BİNGÖL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Management, archaeological site, conservation, holistic approach, planning, Magnesia
 - Yıl: 2002
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 243
Özet
19. yüzyıldan itibaren arkeolojik alanlara olan ilgi gittikçe artmaktadır, özellikle 20. yüzyılın son yıllarında, tüm dünyada arkeolojik alanları fazlaca tahrip eden hızlı gelişmelere ve değişimlere parallel olarak arkeolojik alanların korunmasına yönelik yaklaşımlar daha ciddi ve bilinçli olmaya başlamıştır. Arkeolojik alanları korumak için yönetim ; tehdit edici koşullara karşı önlem alabilmek, arkeolojik alanların her kesim için değerlerini saptamak, bu değerlerin korunmasını sağlamak ve koşullara sistematik bir biçimde yaklaşmak için farklı disiplinleri ve ilgi gruplarını arkeolojik alanların korunması girişimlerine dahil eden bütüncül, yenilenebilir bir çerçeve sunan ve uygulayan bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır, iki ana bölümden oluşan tezin ilk bölümünde, arkeolojik alanlarda korumanın gelişimi ve bu gelişmelerin bir sonucu olarak günümüz koşulları içinde yönetim metodunun koruma alanında en çok tercih edilen uygulama haline gelmesi incelenmiştir. Bu bölüm, yönetimin anlamını, yöntemleri ve çeşitli yönetim yaklaşımlarının incelendiği örnekleri içeren bir kısımdan sonra, Türkiye'de arkeolojik alanların durumu, koruma koşullarının incelenmesi ve arkeolojik alanların korunması ileilgili öneriler ile son bulmaktadır. İkinci bölümde, önceki kısımlarda yapılan değerlendirmelere dayanarak bir örnekleme alanı çalışması yapılmış ve bu alan için geleceğe yönelik koruma amaçları saptanmıştır. Tez, örnekleme çalışmasının değerlendirmesi ve konu ile ilgili önerilerin yeraldığı bölüm ile sonuçlandırılmıştır. Anahtar Kelimeler. Yönetim, arkeolojik alan, koruma, bütüncül yaklaşım, planlama, Magnesia
Özet (Çeviri)
Since the 19th century, the concern over the archaeological heritage has risen considerably. Especially in the last decades of the 20th century, approaches towards protecting and preserving the archaeological heritage around the world has taken a more serious and conscious turn parallel to the rapid developments and damaging changes occurring almost everyday. In this context, management appeared as a holistic, systemized means that prioritizes flexibility, reversibility and information review in the conservation of archaeological sites. Management enables to take precautions against the destructive effects of the modern world, to determine and maintain the values of the site and approach matters in a systematic manner, bringing together professionals of many disciplines and other interest groups for the conservation of archaeological sites. In the first part of this thesis, the development of conservation of archaeological sites, as a result of which management became the latest most promoted method for conservation, are analyzed in the international scale. This part continues with the examination of the definition of management, methods and examples of mmanagement approaches and is completed with an overview of conditions in Turkey in relation to archaeological sites and their conservation. In the second part of the thesis, a case study area is examined and evaluated according to the results of the previous sections, upon which sets of objectives for the sustainable conservation of the site are put forward. The thesis is finalized with an evaluation and recommendations section.