The Restoration project of the building called 'İkinci Medrese' in Bayındır, İzmir
İzmir Bayındır'da 'İkinci Medrese' diye anılan yapının restorasyon projesi
- Tez No: 119027
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞIL YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Restorasyon, yeniden işlevlendirme, Osmanlı Külliyeleri, Bayındır, Hacı Sinan Külliyesi iv, Restoration, Refunctioning, Ottoman Külllyes, Bayındır, Hacı Sinan Külliyesi. iii
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
oz IZMIR BAYINDIR'DA“İKİNCİ MEDRESE”DİYE ANILAN YAPININ RESTORASYON PROJESİ Kuran, Gökçe Yüksek Lisans Tezi, Restorasyon Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşıl Yavuz Nisan 2002, 289 pages Bu tezin konusu, İzmir'in Bayındır İlçesi'nde“İkinci Medrese”olarak bilinen yapının restorasyon projesidir. Yapı, Bayındır İlçe Merkezi'nde yer alan Hacı Sinan Külliyesi olarak bilinen 15.yy Osmanlı Külliye'sinin parçasıdır. Külliye, eğimli bir arazi üzerinde farklı arsalarda inşa edilmiş yapılardan oluşmaktadır.“İkinci Medrese”, bu alanın en yüksek noktasında Haci Sinan Camisi' yle aynı avluda bulunmaktadır.“İkinci Medrese”, V planlı iki katil bîr yapıdır. Yapıya cami avlusundan girilmektedir. Yapı farklı özelliklere sahip iki kanattan oluşmaktadır. Kanatlar, revak ve/veya odalardan oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yapının gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak restorasyon projesinin hazırlanmasıdır. Bu çalışma kapsamında, yapı ve çevresinin detaylı bir tanımı yapılmakta, tarihi araştırma ve karşılaştırmalı çalışmayla yapının özgün durumu araştırılmakta ve özgün durumunu içeren restitüsyon projesi hazırlanmaktadır. Son olarak, toplanan bilgiler ışığında yapı değerlendirilerek, restorasyon projesi hazırlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RESTORATION PROJECT OF THE BUILDING CALLED“İKİNCİ MEDRESE”IN BAYINDIR, İZMİR Kuran Şimşek, Gökçe M.S. in Restoration, Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Ayşıl Yavuz April 2002, 289 pages The subject of the thesis is restoration of the building called“İkinci Medrese”, in town of Bayindir near İzmir.“İkinci Medrese”is part of the lö^c. Ottoman Külliyesi, Hacı Sinan Külliyesi.“İkinci Medrese”is located in the same courtyard with Hacı Sinan Camim the town centre. It is a two storey high building with an“L”shaped plan. It is composed of courtyard entrances, porticos and spaces. It is a multi-phased building that shows different characteristics at different parts. The aim of the study is to prepare a restoration project to transfer“İkinci Medrese”to the future. The thesis includes the detailed description of the present state of the site and the building, historical background, comparative study and restitution scheme. Then, the restoration project including the interventions and a proposal for a new function are prepared according to the gathered information throughout the study.