Vibration isolation of a platform with a shock disturbance
Şok altında çalışan bir platformun titreşim izolasyonu
  1. Tez No: 119050
  2. Yazar: MURAT PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNA BALKAN, PROF. DR. Y. SAMİM ÜNLÜSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gunfire vibration, Shock, SRS, Machine gun IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz ŞOK ALTINDA ÇALIŞAN BİR PLATFORMUN TİTREŞİM İZOLASYONU Parlak, Murat Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Tuna BALKAN Eş Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim Ünlüsoy Aralık 2002, 91 Sayfa Bu çalışmada, bir askeri platform üzerine yerleştirilmiş olan bir hava savunma sisteminin üzerinde mevcut olan elektronik cihazların, savunma amaçlı yapılacak olan makinalı tüfek atışlarında maruz kalacağı tekrarlı geri tepme şoklarının izolasyonu çalışması yapılmıştır. İzolasyon problemini çözmede iki aşamalı bir yol izlenmiştir. Öncelikle, makineli tüfek ve izolatör tablası üzerine yerleştirilen iki adet ivme ölçer ile şok seviyeleri ölçülmüştür. Makinalı tüfek, izolatör (şok tablası) ve bu iki parçanın üzerine yerleştirilmiş olduğu bağlantı destek parçası incelenerek matematiksel bir model oluşturulmuş. Toplanmış olan bu ivme dataları analiz edildikten sonra, oluşturulmuş modele girdi olarak kullanılmıştır. Daha sonraki aşamada, modelde gerçek ortam şartlarını dahil edecek şekilde modifikasyonlar yapılmıştır. Gerçeğe uygunluğu, deneysel sonuçlar ile değerlendirildikten sonra, model izolasyonu artıracak şekilde iyileştirilmiştir. Bu çalışmalara ek olarak, sistem üzerinde mevcut olan ekipmanların BOKOM..-4SVON MDUOZ,üzerlerine gelen şoklar, SRS ile analiz edilerek, bu ekipmanların dayanması gereken minimum şok seviyeleri tanımlanmıştır Anahtar Sözcükler : Silah Atış Titreşimi, Şok, SRS, Makinalı Tüfek VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VIBRATION ISOLATION OF A PLATFORM WITH A SHOCK DISTURBANCE Parlak, Murat M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tuna BALKAN Co-Supervisor: Prof. Dr. Y. Sarnim Ünlüsoy December 2002, 91 Pages, In this thesis, shock and. vibration isolation of machine gun firing is studied. Machine gun together with isolator is located on a military platform. During firing, machine gun creates repetitive shock pulses, which has the potential to damage the equipments and devices on the system. To solve the vibration isolation problem, two main steps have been followed. The First step is the performing gun firing test in field using predefined isolators on the system. Accelerations on the machine gun and on the shock table are measured. This enables the engineer to determine the shock levels (g vs. s) on the system during firing. Using these acceleration data, analysis are carried out. The second step is the making the mathematical model compatible with the experimental results. Making some changes in the parameters of the model, it becomes possible to improve the model taking the some effects into the consideration. In addition, this m ''?fit ?SVON MERKEZÎstudy investigates the calculation of shock levels to test the materials which are subjected to the repetitive shock pulses. SRS (Shock Response Spectrum) analysis is done to define the shock specs of the some equipment on the military platform.