Investigation of monolithic and multi-layered metallic plates against projectile impact
Mermi darbesine karşı tek ve çok katmanlı metal plakaların tepkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 119051
  2. Yazar: ONUR GÖKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Balistik Darbe, Çok Katmanlı Hedefler, Delip Geçme, Penetrasyon, Nümerik Analiz, Autodyn, Nümerik Programlar. VI, Ballistic Impact, Multi-Layered Targets, Perforation, Penetration, Numerical Analysis, Autodyn, Hydrocodes. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
öz MERMİ DARBESİNE KARŞI TEK VE ÇOK KATMANLI METAL PLAKALARIN TEPKİSİNİN İNCELENMESİ Gökgöz, Onur Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. R. Orhan Yıldırım Aralık 2002, 174 sayfa Bu çalışmanın amacı AP (Zırh delici) mermilere karşı tek ve çok katmanlı hedef plakalarının gösterdikleri balistik dayanımı incelemektir. Bir mermi hedefe çarptığında, hedef buna karşı çok çeşitli tepkiler gösterebilir ve bu tepkiler aynı darbe esnasında birden fazla olabilir. Balistik darbeye karsı hedefin bir çok değişik tipte ve bunların kombinasyonunda tepki göstermesi balistik delip geçme işleminin incelenmesini oldukça güçleştirmektedir. Bu güçlüğü yenmek amacıyla, balistik delme işlemini analitik olarak inceleyen çalışmalar genelde tek bir tepki olduğunu varsayarak konuyu ele alırlar. Bu çalışmaların bir kısmı incelenmiş ve bazı darbe durumlarında darbe sonrası oluşan parametreleri kabul edilebilir doğruluk paylarında tahmin edebildikleri görülmüştür. Literatürde, tek katmandan oluşan hedef yerine eşit ağırlığa sahip çok katmanlı hedefin kullanılmasının avantajı halen bilinmemektedir. Çok katmanlı hedef grubunun eşit ağırlığa sabit tek katmanlı hedefe göre avantajlı olupolmadığını görebilmek amacıyla analitik bir model geliştirildi. Paralel bir çalışma nümerik olarak, Autodyn programı kullanarak yapıldı. Bu iki çalışmanın sonuçlan çok katmanlı hedef grubundaki katmanların kalınlıkları azaldıkça darbe dayanımlarının da azaldığını, tek katmanlı hedeflerin darbe dayanımlarının daha yüksek olduğunu gösterdi. Ayrıca, teorik ve sayısal araştırmaların sonuçlarının karşılaştırılması amacıyla deneysel bir çalışma da yürütüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF MONOLITHIC AND MULTI-LAYERED METALLIC PLATES AGAINST PROJECTILE IMPACT Gökgöz, Onur M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. R. Orhan Yıldırım December 2002, 174 pages The objective of this study is to investigate the penetration and perforation resistance of monolithic and multi-layered target plates against AP (Armor Piercing) projectiles. There are several different mechanisms by which a target can fail when it is subjected to impact of a projectile and these may occur singly or in combinations of two or more. The presence of large number of penetration and failure mechanisms makes the investigation of the perforation very difficult. Because of this difficulty, the analytical investigations of penetration and perforation processes usually assume one type of failure mechanism. Some of these analytical investigations are reviewed and it was seen that for some impact situations these analytical models are capable of predicting after impact parameters reasonably accurately. In literature it is not clear the use of multi-layered targets in place of equal weight monolithic targets. An analytical model has been developed to describe the advantages or disadvantages of multi-layered targets against ballistic impact 111when they are compared with equal weight monolithic targets. A parallel investigation of this problem has also been carried out numerically by using Autodyn hydrocodes. Although these two investigations have shown that layering decreases the ballistic resistance of target, especially in thinner layers, a set of experiments was carried out for checking the results of the theoretical and numerical calculations with the experimental data.