Man machine interface software development for an industrial robot
Bir endüstriyel robot için insan-makine arayüz yazılımı geliştirme
  1. Tez No: 119049
  2. Yazar: ANAS ABİDİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. E. İLHAN KONUKSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Robotik, Bilgisayar Destekli Grafik ve Canlandırma, Çarpışma Sezimi, Seri iletişim, Robot Programlama iv, Robotics, Computer Aided Graphics and Animation, Collision Detection, Serial Port Communication, Robot Programming m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
öz BİR ENDÜSTRİYEL ROBOT İÇİN İNSAN- MAKİNE ARAYÜZ YAZILIMI GELİŞTİRME Abidi, Anas Y.L., Makine Mühendisliği Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Dr. E. İlhan Konukseven Aralık 2002, 115 Sayfa Bu tez ABB IRB-2000 endüstriyel robotunun insan-makine arayüz yazılımının tasarımı ve uygulamasını içermektedir. Bu yazılımın temel amacı robotun süreç içi/süreç öncesi programlanmasını sağlayacak özellikler oluşturmaktır. Geliştirilen yazılım birçok özelliklere sahiptir. Yazılım ile, robot ve çevresinin üç boyutlu görüntüsü ve grafik canlandırması yapılabilmektedir. İsteğe göre tasarlanmış nesnelerin yüklenerek robotun bulunduğu sanal ortama yerleştirilebilmesi diğer bir özelliktir. Grafiksel olarak tanımlanmış nesnelerin çarpışma sezimi hızlı ve verimli bir şekilde tesbit edilebilir. Robot programlarım, robot komutlarıyla güçlendirilmiş BASIC benzeri bir dille yazmak ve düzeltmek için bir metin düzenleyici tasarlanmıştır. Bunlara ek olarak, gerçek robotu bilgisayarın seri iletişim kapısından denetleyebilme özelliği de eklenmiştir. Yazılımın diğer bir güçlü özelliği de yapısıdır. Modüler bir yapıda tasarlanmış olması, sadece ilgili modülün değiştirilmesiyle tüm yazılıma yeni özellikler kazandırılmasını kolaylaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MAN MACHINE INTERFACE SOFTWARE DEVELOPMENT FORAN INDUSTRIAL ROBOT Abidi, Anas M.S., Mechanical Engineering Department Supervisor: Assist. Prof. Dr. E. İlhan Konukseven December 2002, 115 Pages This thesis deals with the design and implementation of a Man Machine Interface software for the ABB IRB-2000 industrial robot. The main aim of this software is to provide features which would facilitate on-line/off-line programming of the robot. The software developed includes different features. It provides a three dimensional graphics and animation of the robot and its environment. Possibility to load custom designed objects and add them in the simulated environment is another feature. Efficient and quick collision detection capability between graphically simulated objects is added to the software. To create and edit robot programs, a text editor was designed to write programs in BASIC like language enhanced with robot commands. The facility to control the actual robot through the computer's serial communication port is also provided. Another strong feature of this software is its built structure; being built on modules it is possible to add new facilities to the software by just modifying these modules.