Local losses at a step in a sub-critical open channel flow
Kritikaltı açık kanal akımlarında bir eşikte oluşan yerel enerji kayıpları
- Tez No: 119052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TOKYAY, YRD. DOÇ. DR. BURCU A. SAKARYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: yerel kayıp, düşey daralma, kritikaltı akım, eşik iv TOKÜMANTASYON MERKEZÎ, local loss, vertical contraction, sub-critical flow, upward step m f.c yükseköğretim kubuui ®qkömaot'asy©n ~
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
oz KRİTİKALTI AÇIK KANAL AKIMLARINDA BİR EŞİKTE OLUŞAN YEREL ENERJİ KAYIPLARI ÖRSEL, S. İlker Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Nuray TOKYAY Yardımcı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Burcu A. SAKARYA Aralık 2002, 57 sayfa Kritikaltı bir açık kanal akımında bir eşikte oluşan yerel enerji kayıpları çalışılmıştır. Kanal boyunca su derinlikleri ve karşılık gelen debi değerleri kaydedilmiştir. Deneyler 45° eğimli eşikleri de kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Eşik şekli, eşik yüksekliği, ve Froude sayısının yerel kayıplara etkisi incelenmiştir. Yerel enerji kaybını Froude sayısı ve bağıl eşik yüksekliiğine bağlayan formüller önerilmiştir. Ayrıca, yerel kayıp katsayıları hesaplanmış ve bunlar için pratik değerler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LOCAL LOSSES AT A STEP IN A SUB-CRITICAL OPEN CHANNEL FLOW ÖRSEL, S. îlker M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuray TOKYAY Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Burcu A. SAKARYA December 2002, 57 pages Local losses at a vertical contraction in a sub-critical open channel flow are studied. The water depths along the channel and the corresponding flow rates are recorded for steps of varying height. The experiments are expanded to cover 45°-inclined steps. The effects of the step shape, step height and the Froude number on the local loss are investigated. Empirical formulas relating the minor loss to the downstream Froude number and relative step height are proposed. Minor loss coefficients are computed and practical values are proposed.