Behavior of brick infilled reinforced concrete frames strengthened by CFRP reinforcement: Phase II
CFRP ile güçlendirilmiş tuğla dolgulu betonarme çerçevelerin davranışı: Kısım II
- Tez No: 119053
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNEY ÖZCEBE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik Güçlendirme, CFRP, Tuğla Dolgulu Betonarme Çerçeve, Tersinir Yükleme iv, Seismic Strengthening, CFRP, Brick Infilled Reinforced Concrete Frames, Cyclic Loading. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz CFRP İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ TUĞLA DOLGULU BETONARME ÇERÇEVELERİN DAVRANIŞI: KISIM H ERDURAN, Emrah Yüksek Lisans., İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güney ÖZCEBE Temmuz 2002, 77 Sayfa Kötü tasarlanmış ve/veya inşa edilmiş yapıların deprem öncesi güçlendirilmesi, güçlendirilmeye ihtiyaç duyan binaların sayısı düşünüldüğünde zorlu bir mühendislik problemidir. Bu probleme, bina sakinlerinin güçlendirme sırasında binalarım terketme zorunluluğu doğurmayacak bir çözüm bulunmalıdır. Bu yüzden uygulanacak güçlendirme yöntemi etkili ve kolay uygulanabilir olamalıdır. Karbon fiber takviyeli Polimerler (CFRP), yüksek dayanımı ve uygulama kolaylığı gözönüne alındığında etkili bir çözüm olarak görünmektedir. Bu çalışmada tuğla dolgulu betonarme çerçevelerin sıvalı tuğla duvarlarına CFRP uygulanmıştır. Bunun için iki adet tek açıklıklı, iki katlı, 1/3 ölçeğinde deney elemanı hazırlanmış ve tersinir yükler alfanda denenmiştir. Deney elemanları pratikte sıkça rastlanan sorunları taşıyacak şekilde inşa edilmiştir. Elde edilen deney sonuçlan dayanım, rijitlik, göreceli kat ötelenmeleri ve enerji tüketimi özellikleri gözönüne alınarak irdelenmiştir. Denenen kompozit malzeme deney sonuçlan kullanılarak eşdeğer çubuk elemanları ile modellenmiştir. Bu modeller, CFRP kullanılarak yapılacak güçlendirme çalışmaları için tasarım kriterleri geliştirmek için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BEHAVIOR OF BRICK INFILLED REINFORCED CONCRETE FRAMES STRENGTHENED BY CFRP REINFORCEMENT: PHASE H ERDURAN, Emrah M.Sc., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Güney ÖZCEBE July 2002, 77 Pages Seismic pre - rehabilitation of poorly designed and/or constructed structures is a challenging engineering problem as far as huge stock of buildings is concerned. This problem should be solved in a way that the residents of the buildings should not be enforced to leave the structure during the rehabilitation period. Thus, the method of strengthening must be effective and practical to apply. Carbon Reinforced Polymer (CFRP) seems to be a solution for this problem owing to its high strength and particularly ease of application. In this study, CFRP is applied on mainly the existing plastered brick infill walls of brick infilled reinforced concrete frames. For this, two one bay, two storey, one to third scale specimens were constructed and tested under reversed cyclic loading. The specimens were constructed with the most common deficiencies observed in practice. The test results were evaluated in terms of strength, stiffness, interstory drift, and energy dissipation capacity characteristics. A model for composite material was derived using the test results. This model was used to develop design criteria for strengthening of structures using CFRP.