An Approach of thinning planar phased array antenna by using finite difference method
Faz kaydırmalı antenlerde anten elemanı seyreltilmesi uygulamasında sınırlı fark yöntemi uygulanması
  1. Tez No: 119073
  2. Yazar: ALPER CEMİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİMŞEK DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: faz taramalı anten, antenin sıfır noktalarını kaydırma tekniği, antenin elemanlarını seyreltilmesi metodu, akıllı anten, Sınırlı Fark Yöntemi. vı, phased array antenna, array thinning algorithms, smart antenna, null steering techniques, Finite Difference Methods. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz FAZ KAYDIRMALI ANTENLERDE ANTEN ELEMANI SEYRELTİLMESİ UYGULAMASINDA SINIRLI FARK YÖNTEMİ UYGULANMASI Cemil, Alper Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Şimşek DEMİR Ağustos 2002, 88 sayfa Bu tezde, faz kaydırmalı antenlerde yapılan anten elemanı seyreltilmesi uygulamasında Sınırlı Fark Yöntemi kullanılarak eleman seyreltilmesine farklı bir bakış verilmektedir. Faz kaydırmak antenlerin huzme ve sıfır noktalarının kaydırılması metodları incelendi ve bunların örnekleri verildi. Genel anten elemanlarının seyreltilmesi metodları da çalışıldı. Sınırlı Fark Yönteminin anten elemanlarının seyreltilmesine uygulanması tanıtıldı. Aynı zamanda antenlerin sıfır noktalarını kaydırma teknikleri üzerinde de çalışıldı.Yapılan çok sayıdaki anten elemanı seyreltme çalışmasından sonra, çalışma başarısı yüksek bir anten dizilimi önerildi. Önerilen anten yapısı antenin kenar yükseklik seviyeleri ve huzmenin verimi yönünden incelendi. Aynı zamanda, anten eleman seyreltme oranı ve Sınırlı Fark Yönteminin yakınsama hızı da incelemdi. Önerilen anten üzerinde değişik örüntü oluşturma şekilleri denendi ve bunların başarım durumları ve uygulanabilirlikleri incelendi. Aynı zamanda, önerilen bu anten yapısına antenin sıfır noktasını kaydırma teknikleri de uygulanmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN APPROACH OF THINNING PLANAR PHASED ARRAY ANTENNA BY USING FINITE DIFFERENCE METHOD Cemil, Alper M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Şimşek DEMİR August 2002, 88 pages This thesis gives a new approach to the thinning algorithm for planar phased array antennas with applying Finite Difference Method. Beam steering and null steering methods for phased array antenna systems are examined and examples are given. General thinning algorithms are studied. A means to utilize Finite Difference Method in antenna array thinning is introduced. Also some null steering techniques are studied. iii Tx.rtto«öc*miuaMOu» BOKOüAPTASYON USMM3SXAfter working on many different thinned array configurations, remarkably good performance configurations are proposed. The proposed configurations are examined for their sidelobe level and beam efficiency. The percentage thinning and convergence speed of Finite Difference methods are also considered. The proposed array configurations are also examined for their beam forming performance. Some general beam forming configurations are applied and the applicability to the proposed system is observed. Also a null steering technique is applied.