Discovery of 16 new x-ray sources and monitoring the x-ray light curve of nova V382 velorum 1999, using awarded and archival data from chandra x-ray observatory
Chandra x-ışını gözlem uydusunun ödül kazanılmış ve arşiv verilerini kullanarak 16 yeni x-ışını kaynağı bulunması ve nova V382 velorum 1999'un x-ışını ışık eğrisinin izlenmesi
- Tez No: 119074
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÖLEN BALMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: X-Işını İkili Sistemleri, Nötron Yıldızları, Galaksiler, Katak- lizmik Değişkenler, Klasik Novalar, Uzamsal Analiz, Tayf Analizi, Nova V382 Velorum 1999 vı, X-Ray Binaries, Neutron Stars, Galaxies, Cataclysmic Variables, Classical Novae, Spatial Analysis, Spectral Analysis, Nova V382 Velorum 1999 IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
öz CHANDRA X-ISINI GÖZLEM UYDUSUNUN ÖDÜL KAZANILMIŞ VE ARŞİV VERİLERİNİ KULLANARAK 16 YENİ X-ISINI KAYNAĞI BULUNMASI VE NOVA V382 VELORUM 1999'UN X-ISINI IŞIK EĞRİSİNİN İZLENMESİ KÜPCÜ YOLDAŞ, Aybüke Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Dr. Şölen Balman Haziran 2002, 50 sayfa. Bu tezde Chandra X-ışnı Gözlem Uydusundan (NASA ve Harvard ortak yapımı) ödüllü zamanda alınmış verileri kullanarak 16 yeni X- ışını kaynağı bulundu. Bu kaynakların X-ışını tayfı dört farklı X-ışını emisyon modeli kullanılarak analiz edildi ve bu 16 yeni kaynağın tayfsal özellikleri kullanılarak sınıflandırılmaları tartışıldı. Kaynakların çoğu tayfsal özelliklerine ve parlaklıklarına bakılarak Katak- lizmik Değişken, Düşük Kütleli X-ışını İkili Sistemi veya tek yıldız olarak sınıflandırıldı. CHANDRA arşiv verileri kullanılarak Nova V382 Velorum 1999'un X-ışınlarında tayfsal analizi yapıldı. CHANDRA verileri ile BeppoSAX, RXTE ve ASÇA uy dularından alınan diğer yayımlanmış veriler kullanılarak Nova V382 Velorum'un ->patlama X-ışını karakteristikleri incelendi ve tartışıldı. Nova V382 Velorum, düşük ve yüksek enerji X-ışını tayf bileşenlerinin kaynağnın çalışılmasına yete cek kadar uzun gözlemlenmiş ikinci nova olması nedeniyle çok önemlidir. V382 Velorum'un düşük enerji tayf akısının zaman içinde azalması beyaz cüce yıldızının soğumaya başladığını göstermektedir. Yüksek enerji tayf bileşenine bakıldığında, nötr hidrojen kolon yoğunluğunun, plazma sıcaklıklarının ve şok hızlarının düştüğü gözlemlenmektedir. Aynı zamanda, X-ışını akısı da 31. günde tepe değerine ulaşıp daha sonra düşüşe geçmiştir. Bu veriler yüksek enerjili X-ışınlarının kaynağının novadan gelen hızlı bir rüzgar ile yavaş bir rüzgarın (çarpışan rüzgarlar modeli) etkileşimi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISCOVERY OF 16 NEW X-RAY SOURCES AND MONITORING THE X-RAY LIGHT CURVE OF NOVA V382 VELORUM 1999, USING AWARDED AND ARCHIVAL DATA FROM CHANDRA X-RAY OBSERVATORY KÜPCÜ YOLDAŞ, Aybüke M.S., Department of Physics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Şölen Balman June 2002, 50 pages. In this thesis, 16 new X-ray sources are detected using awarded time from Chan dra X-Ray Observatory. The X-ray spectra of the sources were analysed using four models and classification of these 16 new sources are discussed in the light of their spectral characteristics. Most of the sources can be classified as Cataclysmic Variable, Low Mass X-ray Binary or single star candidates due to their spectral characteristics and luminosities. Spectral analysis on Nova V382 Velorum 1999 are done using CHANDRA archival data sets. Outburst X-ray characterics of Nova V382 Velorum were analyzed and discussed using CHANDRA data and other published observations of the nova with BeppoSAX, RXTE and ASCA. iiiNova V382 Velorum is very important in that it is the second nova observed long enough to study the origin and characteristics of the soft and the hard component of nova X-ray spectrum. The decreasing soft X-ray flux of V382 Velorum shows that the white dwarf has started cooling. For the hard X-ray component, neutral hydrogen column density, plasma temperatures, and shock velocities are found to decrease in time. In the mean time, X-ray flux increases up to a peak value at day 31 and decreases thereafter. According to these evolutionary structures, it can be said that the hard X-rays originate from an interaction of a fast wind and a slow wind (colliding- winds model).