Redefining roles of architecture and urban design in the production of urban space in Turkey: The case of Çukurambar in Ankara
Türkiye'de kentsel mekanın oluşumunda mimarlık ve kentsel tasarımın rolünü yeniden tanımlamak: Ankara-Çukurambar örneği
  1. Tez No: 119075
  2. Yazar: ROJDA EKİM TAN ERŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANA FATMA BİLSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Urban Design Process, Transformation of Old Gecekondu Settlements, Çukurambar Residential District, Urban Space Design Criteria, Neighborhood Design iv
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
öz TÜRKİYE'DE KENTSEL MEKANIN OLUŞUMUNDA MİMARLIK VE KENTSEL TASARIMIN ROLÜNÜ YENİDEN TANIMLAMAK: ANKARA-ÇUKURAMBAR ÖRNEĞİ Tan-Erşahin, Rojda Ekim Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. F. Cânâ Bilsel Ağustos 2002, 209 Sayf aTürkiye'de kentsel mekan üretme süreçleri ve özellikle eski gecekondu yerleşimlerinin dönüştürülmesi süreci, mülkiyet ilişkilerinin belirlediği ve özgün, yenilikçi, alternatif düşünce üretim mekanizmalarım dışlayan, sadece refleksler biçiminde uygulanagelen bir pratiğin etkisi altındadır. Bu baskılar altında kentsel mahallelere dönüştürülen gecekondu alanlarının mekansal nitelik sorana; mevcut sürecin işletilmesi ve sonuç ürünün yaratılmasıyla ilgili başvurulan kriterlerin yeniden değerlendirilmesinin gereğine işaret etmektedir. Bu noktada“kentsel tasarım”bu kentsel mekan üretim sureci içinde yer alması gereken önemli bir araç olarak ortaya çıkmaktadır. Kentsel tasarımın içeriğinin, şuurlarının tartışılması, ve gerekliliğinin tanımlanması bu tezin kapsamındadır, Dolayısıyla tezin kuramsal çerçevesi, dünyadaki farklı yaklaşımların ve tartışmaların ortaya konmasına dayanır. Araştırmacı“kentsel tasarım”ın iki yönü olan bir araştırma alamolduğunu savunmaktadır:“süreç olarak kensel tasarım”ve“sonuç ürün olarak kentsel tasarım”. Birinci yön, kentsel tasarım politikalarının, stratejilerinin kararlaştırılması, farklı ilgi ve çıkar grupları arasındaki uzlaşmaların sağlanması gibi konulan içerirken; ikincisi sonuçta elde edilecek kentsel çevrenin mekansal, psikolojik ve sosyal özellikleri ile ilgilenmektedir. Bu araştırmada Ankara'nın eski gecekondu alanlarından biri olan Çukurambar'da gerçekleşen mekansal dönüşüm hem süreç ve hem de sonuç ürün olarak incelenemekte, buna bağlı olarak, Türkiye'deki imar planlaması süreçlerinin kentsel mekanın yaratılmasına ve belli bir mimari tipin oluşmasına etkisi incelenmektedir. Araştırmacı Çukurambar özelinde, bu dönüşüm alam için izlenebilecek olası bir örgütlenme modelini ve mekansal kaliteye ulaşılabilmesi için temel olacak kentsel tasarım ilkelerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Anahtar Kelimeler Kentsel Tasarım Süreci, Gecekondu Mahallerinin Dönüşüm Süreci, Çukurambar Konut Bölgesi, Kentsel Tasarım tikeleri, Konut Alanları Tasarımı vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RE-DEFINING ROLES OF ARCHITECTURE AND URBAN DESIGN IN THE FORMATION OF URBAN SPACE IN TURKEY: THE CASE OF ÇUKURAMBAR IN ANKARA Tan-Erşahin, Rojda Ekim M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. F. Cânâ Bilsel August 2002, 209 Pages In Turkey, processes of urban space production and especially transformation of old gecekondu settlements into urban neighborhoods take place under the pressure of certain procedures affected by private property relations, excluding original innovative and alternative idea production mechanisms. Lack of spatial quality in the urban environments, which comes out under these pressures, points out that the present procedures of planning and the resulting end products should be reevaluated. At this point, the field of“urban design”appears to be an important tool to be integrated in the urban space production processes. Definition of the content, limits and necessity of urban design in the urban space production process is among the concerns of this study. Therefore, the conceptual iiiframework of this study is based on the investigation of different approaches and discussions on the field of urban design. Urban design is considered as a twofold phenomenon:“urban design as a process”and“urban design as an end product”. While the former includes subjects, such as, determination of urban design policies and strategies, achieving consensus between different interest and self-interest groups, the latter deals with the spatial, psychological and social aspects of the urban environment, which will be obtained as an end product. The spatial transformation that has been taking place in Çukurambar neighborhood is discussed and evaluated as a process and as an end product. Accordingly, influences of urban development planning procedures on the formation of the built environment, open spaces and in the occurrence of architectural types are also analyzed. Finally, an alternative organization and urban design model is proposed, in reference to a set of major design principles for a qualified urban neighborhood, developed for Çukurambar.