Conceptualization of knowledge of form making in architectural design education
Mimari tasarım eğitiminde biçim üretme bilgisinin kavramsallaştırılması
  1. Tez No: 119076
  2. Yazar: ONUR YÜNCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EMEL AKÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: biçim üretme bilgisi, mimarlık bilgisi, mimarlıkta öz, mimarlıkta düzen. vı, knowledge of form making, architectural knowledge, substance of architecture, order in architecture. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
öz MÎMARİ TASARIM EĞİTİMİNDE BİÇİM ÜRETME BİLGİSİNİN KAVRAMS ALLAŞTTRILMASI Yüncü, Onur Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Emel Aközer Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Zeynep Mennan Eylül 2002, 106 Sayfa Bu çalışmanın amacı modern mimarlık deneyiminin ardından mimari tasarım ve mimari tasarım eğitiminde biçim üretme bilgisinin kavramsallaştırılmasının olanaklarım araştırmaktır. Bu bilgi türü mimarlığın deneyimi veya eleştirisiyle değil, mimari üretim süreciyle ilgilidir. Bu nedenle, bu çalışma, mimarlığın özü olarak kabul edilen işlev veya anlam kavramları, ve mimarlıkta düzenle ilişkilendirilen estetik kaygılar yerine öze düzen getirme süreci üzerinde odaklanmaktadır. Bu araştırmada, Austin'deki Texas Üniversitesi,Mimarlık Okulu'nda 1951 ve 1956 yılları arasında sürdürülen bu bilgi türünün kavramsallaştırılması çabası ve etkileri tartışılmaktadır. Biçim üretme bilgisinin kavramsallaştırılması, mimari tasarım eğitiminde mimari bilginin aktarılmasındaki devamlılık açısından önemlidir. Bu nedenle, koşullar ve bakış açılan değiştikçe yeni kavramsallaştırma yollarının araştırılması kaçınılmaz olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONCEPTUALIZATION OF KNOWLEDGE OF FORM MAKING IN ARCHITECTURAL DESIGN EDUCATION Yüncü, Onur M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Emel Aközer Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zeynep Mennan September 2002, 106 Pages The aim of this study is to examine some attempts for conceptualizing the knowledge of form making in architectural design and architectural design education, which followed the crisis of modern architecture. This species of knowledge is concerned with the process of producing architecture, rather than experiencing or criticizing the works of architecture. Thus, this thesis focuses not merely on the concepts of function and meaning, which can be considered as the substance of architecture, or aesthetic concerns that can be related with the category iiiof order in architecture, but on the process of bringing order to the substance of architecture. It analyzes the modes of conceptualizing such knowledge, bringing into discussion the experimental work carried out at the University of Texas, School of Architecture, at Austin between the years 1951 and 1956, and its reverberations. It stresses that, since conceptualization of the knowledge of form making is crucial for its elaboration and transmission, new modes of conceptualization become inevitable as conditions and viewpoints change.