Elastohydrodynamic lubrication analysis and design of a journal bearing
Kaymalı yatağın elastohidrodinamik yağlama analizi ve tasarımı
  1. Tez No: 119082
  2. Yazar: MUSTAFA DUYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER DURSUNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İleri geri çalışan hermetik kompresör, elastohidrodinamik yağlama, sınır yağlama, piston pim yatağı, elastik deformasyon vı, Reciprocating hermetic compressor, elastohydrodynamic lubrication, boundary lubrication, wristpin bearing, elastic deformation IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz KAYMALI YATAĞIN ELASTOHİDRODİNAMİK YAĞLAMA ANALİZİ VE TASARIMI DUYAR, Mustafa Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Zafer DURSUNKAYA Kasım 2002, 87 sayfa Enerji tüketim düzenlemeleri ve tüketici isteklerinden dolayı, kompresörlerin verimli ve güvenilirli olması gerekmektedir. Güç tüketiminin ana kaynaklarından biri kompresör yatakları olduğundan, yatak tasarım optimizasyonu önem kazanmaktadır. Kompresörün uzun bir çalışma sonrasında, piston pim yatağında aşınmalar görülmektedir, bu da kompresörün verim ve güvenilirliliğinde azalmaya neden olmaktadır. Bu çalışmada, bir kaymalı yatağın elastohidrodinamik yağlama modeli, krank-biyel-piston mekanizma hareketleri ile birlikte geliştirildi. Hesaplamalarda, krank-biyel-piston dinamiği, piston pim elastohidrodinamik ve sınır yağlama, ve elastik deformasyonlar eş zamanlı olarak çözüldü. Deformasyonlar piston piminin sonlu eleman modelinden elde edilen, compliance matris ile hesaplandı.Bu metedoloji, ileri geri çalışan hermetik kompresörün biyel küçük uç yatağının yağlama fiziğinin, ve özellikle rijit model veya elastik model gerekliliğinin anlaşılmasında kullanıldı. Tasarım parametreleri, azaltılmış sınır yağlama ve aşınma ile daha iyi bir tasarıma ulaşmak için değiştirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELASTOHYDRODYNAMIC LUBRICATION ANALYSIS AND DESIGN OF A JOURNAL BEARING DUYAR, Mustafa M.S., in Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zafer DURSUNKAYA November 2002, 87 pages Efficiency and reliability of reciprocating hermetic compressors are of increasing interest, due to stricter energy consumption regulations and customer demands. Optimization of bearing design is particularly important, since one of the main contributors to power loss materializes at the compressor bearings. After prolonged operation, there could be scoring, sometimes scuffing or even seizure at the piston pin bearing, which results in a decrease in the efficiency and reliability of the compressor. In this study a model of elastohydrodynamic lubrication of a journal bearing was developed along with the simulation of the slider-crank mechanism of motion. Slider-crank dynamics, wristpin elastohydrodynamic and boundary lubrication, and elastic deformations are simultaneously solved inin the computation. Deformations are calculated using the pin compliance matrix derived from a finite element model of the wristpin. The methodology was used to understand the physics of lubrication of the small end bearing of a reciprocating hermetic compressor, particularly the necessity of using an elastic model versus a rigid one. The design parameters were altered to reach a superior design in terms of reduced boundary lubrication and projected wear.