Investigation of separation of dark colored minerals from feldspar by selective flocculation
Koyu renkli minerallerin seçimli salkımlaştırma ile feldspattan ayrılmasının araştırılması
- Tez No: 119090
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN AROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Salkımlaştırma, seçimli salkımlaştırma, feldispat, mısır nişastası VI, Flocculation, selective flocculation, feldspar, corn starch IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
öz KOYU-RENKLİ MİNERALLERİN SEÇİMLİ SALKIMLAŞTIRMA İLE FELDİSPATTAN AYRILMASININ ARAŞTIRILMASI DOĞU, İbrahim Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali İhsan Arol Ocak 2002, 121 sayfa Feldispat cevherleri genelde bir miktar, demirce zengin, koyu renkli mineraller (KRM) içermektedir. Böyle cevherler safsızlıklarının serbestleştiril mesi için ufalanmaları gerekir. Bu ufalama sonucunda geleneksel cevher zenginleştirme yöntemleriyle işlenemeyecek kadar ince tane boylu malzeme de üretilir. Doğal bir polimerik salkımlaştırıcı olan nişastanın demir içeren minerallere özel ilgisi olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada nişasta kullanılarak KRM'nin seçimli salkı mlaştırma yöntemi ile feldispattan ayrılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmada Eskişehir-Günyüzü feldispat cevherleri kullanılmıştır. Tek mineral salkımlaştırma ve nişasta soğurma deneylerinde öğütülmüş feldispat cevherinin yüksek alan şiddetli yaş manyetik ayırıcıdan defalarca geçirilmesi sonucu elde edilen KRM ve saflaştırılmış feldispat kullanılmıştır.Nişasta soğurma deneyleri ve salkımlaştırma deney sonuçlarına göre, alkalin pH daha iyi seçimli salkımlaştırma koşulları sergilemiştir. Buna dayanarak minerallerin yapay karışımları için tek kademeli salkımlaştırma deneyleri yapılmıştır. En ümit verici sonuçlar 6 mg/L nişasta ile %10 KRM ve %90 feldispat karışımından %70,35 verimle %1,65 Fe tenörü eldesi olmuştur. Tek kademeli deney sonuçlarından faydalanılarak çok kademeli seçimli salkımlaştırma deneyleri yapılmıştır. Ardıl, tekrar dağıtma kademeleri sayesinde verim düşerken, Fe tenorunun yükseldiği tespit edilmiştir. Dağıtıcı olarak kullanılan sodyum silikat ise düşük verim ve düşük tenöre neden olmuştur. Tek ve çok kademeli salkımlaştırma deneyleri ham feldispat için de uygulanmıştır. Muhtemel“şlam kaplama”,“heteroflokülasyon”ve“kalabalık etkisi”mekanizmaları kombinasyonu sonucu bir seçimlilik elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVETIGATION OF SEPARATION OF DARK-COLORED MINERALS FROM FELDSPAR BY SELECTIVE FLOCCULATION DO?U, İbrahim M.Sc. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali ihsan Aral January 2002, 121 pages Feldspar ores usually contain some amounts of impurity dark-colored minerals (DCM), rich in iron. Such ores are to be comminuted for the liberation of the said impurities. Much fines are generated as a result which may be difficult to treat by conventional mineral processing methods. It is known that iron-containing minerals have a special affinity for starch, a natural polymeric flocculant. In this study, separation possibility of DCM from feldspar by selective flocculation using starch was investigated. The Günyüzü feldspar ore from Eskişehir was used in the study. Single mineral flocculation tests and starch adsorption tests were carried out on purified feldspar and DCM fractions obtained by subjecting the ground ore to repetitive separation in a high gradient magnetic separator. IllAccording to starch adsorption test and flocculation test results, alkaline pH exhibited better selective flocculation conditions. On the basis of this, single stage selective flocculation tests were carried out on synthetic mixtures of mineral fractions. The most promising results were obtained at 6 mg/L starch concentrations as 70,35% iron recovery with 1,65% iron grade for 10% DCM and 90% feldspar mixture. By utilizing the single stage test results, multiple stage selective flocculation tests were performed. It was found that by subsequent re-dispersion stages, the recovery was decreased gradually, while the grade was improved. Use of sodium silicate as dispersing agent lead to poorer recovery and grade results. Raw feldspar was also subjected to both single and multiple stage selective flocculation tests. No selectivity could be attained as a result of probably a combination of mechanisms“slime coating”,“heteroflocculation”or“crowding effect”.