Design, construction and performance evaluation of axial flow pumps
Eksenel pompaların tasarım, imalat ve performans değerlendirmesi
- Tez No: 119089
- Danışmanlar: PROF. DR. O. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eksenel Pompa, Çark Tasarımı, Yöneltici Tasannu, Pompa Üretimi, Döküm, Prototip Pompa, Pompa Performans Deneyleri vı
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
öz EKSENEL POMPALARIN TASARIMI, İMALATI VE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ Aznavuloğlu, Tahsin M.S., Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. O. Cahit Eralp Aralık 2002, 162 sayfa Yarı ampirik teknikler ve deneysel sonuçlar kullanılarak eksenel pompaların tasarıma yönelik tasarım metodu geliştirilmiştir. Tasarım önceden belirlenmiş bir çalışma noktası için yapılandırılmış olmasına rağmen boyutsuz yaklaşımla 2.35 ile 5.5 özgül hızlan arasında yer alan tüm pompa türleri için genelleştirilmiştir. ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü Akışkanlar Laboratuvarı'nda bulunan su tünelinin ihtiyaçlarım karşılayacak şekilde tasarım değerleri; basma yüksekliği, H= 3.3 m ve debisi, Q= 0.439 m /s olan prototip bir pompa tasarımlanmıştır. Pompa üretiminin Üniversitenin ve sponsor şirket, DuPomp Pompa Sanayi'nin kaynaklan kullanılarak bu tez kapsamında tamamlanması planlanmıştır. Ancak üretim tezin süresi içinde tamamlanamamıştır.Prototip pompa için performans deneylerinin Akışkanlar Mekaniği Laboratuvarı'nda bulunan su tüneli üzerinde yapılması planlanmıştır. Bu amaçla mevcut tunnel üzerinde yüksek kapasiteli pompa deneylerine uygun olacak şekilde düzenlemeler yapılmıştır. Pompa üretimi tamamlanamadığı için bu çalışmada sadece testlerin talimatları ve ölçüm cihazlarının detayları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN, CONSTRUCTION AND PERFORMANCE EVALUATION OF AXIAL FLOW PUMPS Aznavuloğlu, Tahsin M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. O. Cahit Eralp December 2002, 162 pages A design method based on semi-emprical technique and experimental results is developed for the design of axial flow pumps. Altough the design is carried out with a prescribed operating point, a non-dimensional approach generalizes it for the whole family of pumps of this type having the specific speed range of 2.35 to 5.5. A prototype whose design parameters (H= 3.3 m and Q= 0.439 m3/s) are based on the requirements of the water tunnel in Fluid Mechanics Laboratory at METU, is designed. The complete manufacturing of the pump is planned to be carried out as a part of this thesis within the facilities of the sponsoring firm; DuPomp Pump Industry. But the manufacturing of the pump has not been completed until the deadline of the thesis. Performance evaluation experiments of the prototype pump are planned to be mcarried out at Fluid Mechanics Laboratory of METU Mechanical Engineering Department. For this purpose the existing water tunnel rig is modified for large capacity pumps performance test. Since the pump is not manufactured only the procedure and details of the instrumentation is given in the thesis. Keywords : Axial Flow Pumps, Impeller Design, Diffuser Design, Manufacturing of Pumps, Casting, Prototype Pump, Pump Performance Tests IV