Effect of ultrasonic treatment on selective flocculation of chromite
Kromitin seçimli salkımlaştırılmasında ultrasonik uygulamanın etkisi
  1. Tez No: 119091
  2. Yazar: UĞUR BARIŞ BEKLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN AROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: salkımlaştırma, seçimli salkımlaştırma, kromit, ultrasonik uygulama. VI, flocculation, selective flocculation, chromite, ultrasonic treatment. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
öz KROMITIN SEÇİMLİ SALKIMLAŞTIRILMASINDA ULTRASONİK UYGULAMANIN ETKİSİ Beklioğlu, Uğur Barış Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali İhsan Arol Ocak 2002, 100 Sayfa Daha önce tespit edildiği üzere kromitin nişasta ile seçimli salkımlaştırılarak serpantinden ayrılması uygulamasında seçimli bir ayırım elde edilememiştir. Bazı mineral karışım sistemlerinde ultrasonic uygulama yardımı ile seçimli ayırımın sağlandığı bilinmektedir. Bu bağlamda, kromit-serpantin karışımından, kromitin seçimli salkımlaştırılmasında seçiciliği geliştirmek için ultrasonic uygulamanın pülpe olan etkisi araştırılmıştır. Kromit ve serpantinin nişasta soğurma özellikleri tespit edilmiştir. Her iki mineralin nişastalı ve nişastasız ortamda salkımlaşma davranışları belirlenmiştir.Nişastasız ortamda mineraller, alkalin pH değerlerinde pülp içinde dağılma özelliği göstermişlerdir. Kromit nişasta ile salkımlaştırılabilirken, serpantin nişasta ile salkımlaştırılamamış, dağılma özelliğinde kalmıştır. Mineraller seçimli salkımlaştırma için karıştırıldıklarında, seçimli bir ayırım gerçekleşmemiştir. Karışımın, nişasta eklenmesini takiben ultrasonik uygulamaya maruz bırakılması, çöken taneciklerin azalan kromit kazanım verimiyle tenöründe bir miktar iyileştirme yapmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF ULTRASONIC TREATMENT ON SELECTIVE FLOCCULATION OF CHROMITE Beklioğlu, Uğur Bans M. Sc, Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali İhsan Arol January 2002, 100 Pages It had previously been determined that selectivity could not be achieved in the selective flocculation of chromite with starch from serpentine. It is also known that ultrasonic treatment of the pulp can be helpful in achieving selectivity for some systems. Thus, ultrasonic treatment of the pulp was investigated as a possible method for improving the selectivity in the selective flocculation of chromite from a chromite-serpentine mixture. IllCorn starch adsorption characteristics of chromite and serpentine were determined. Flocculation behavior of both minerals was studied in the absence and presence of starch. It was found that at alkaline pH values both minerals remained dispersed in the absence of starch, while chromite flocculated with starch, serpentine remained dispersed with starch. When the two minerals were mixed and subjected to the selective flocculation, selectivity was lost. Treating the pulp with an ultrasonic horn after the addition of starch resulted in a slight improvement in the grade of settled particles with lower recovery of chromite.