Aerodynamic analysis of a full aircraft configuration using a panel method
Panel metot kullanılarak tüm bir uçak konfigürasyonunun aerodinamik analizi
- Tez No: 119092
- Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ ALEMDAROĞLU, DOÇ. DR. YUSUF ÖZYÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Potansiyel Akım, Viskoz-sıkıştırılabilir panel metod, Yapılı Çözüm Ağları, Sınır Tabakası iv, Potential Flows, Viscous-compressible panel method, Structured Grid, Boundary Layer, VSAERO m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
öz PANEL METOD KULLANILARAK TUM BİR UÇAK KONFİGÜRAS YONUNUN AERODİNAMİK ANALİZİ KURTULUŞ, Dilek Funda Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yusuf Özyörük Ocak 2002, 123 sayfa Bu çalışmada orta menzilli bir kargo uçağının ses altı hızlardaki viskoziteli/ viskozitesiz ve sıkıştırılabilir akışları, seyir, iniş ve kalkış durumlarında VSAERO panel metodu kullanılarak hesaplanmıştır. Yüzeyler bağımsız bir çözüm ağı üretim yazılımı ile yapısal ağ kullanılarak örülmüş ve panel programının ön işlemcisine okutulmuştur. İlk çalışmalar, çözüm ağını ve çözüm parametrelerini kontrol etmek amacıyla tek kanat üzerinde yapılmıştır. Birçok uçak konfigürasyonu için flap, elevator, rudder ve aileron sapma açılan ve motorlu durumlar dahil sonuçlar elde edilmiştir. Elde edilen uçak çözümleri diğer nümerik yöntemler ve deneysel sonuçlarla kıyaslanmıştır ve sonuçlar detaylı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AERODYNAMIC ANALYSIS OF A FULL AIRCRAFT CONFIGURATION USING A PANEL METHOD KURTULUŞ, Dilek Funda M.S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yusuf Özyörük January 2002, 123 pages In this thesis, low subsonic, viscous/inviscid flows over a medium range, cargo aircraft at cruise, landing and takeoff conditions are computed using the panel method code VSAERO. The surfaces are paneled using an independent structured grid generation code and then imported into the pre-processor of the panel code. Preliminary studies are performed for a clean-wing configuration to check and validate the grid generation and solution parameters. Flow solutions are performed for various aircraft configurations, including the flap, elevator, rudder, aileron deflections and powered engine. The computed solutions are discussed and compared with other available numerical solutions and experimental data.