Critical appraisal of long span cable roof structures for potential applications in Turkey
Geniş açıklıklı kablo yapıların Türkiye'de muhtemel uygulamaları açısından değerlendirilmesi
  1. Tez No: 119093
  2. Yazar: ALİ AYBARS ACARSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kablo”, Çekme”, Kablo Çatılar”, Askı”, Öngergi”, Geniş Açıklık”, Cable, Tension, Cable Roofs, Suspension, Prestress, Long Span
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz GENİŞ AÇIKLIKLI KABLO YAPILARIN TÜRKİYE'DE MUHTEMEL UYGULAMALARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Acarsoy, Ali Aybars Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Ali İhsan Ünay Ocak 2002, 133 sayfa Geniş açıklıklı, büyük mekanları minimum malzeme, maliyet ve maksimum mimari, estetik potansiyelle tasarlama fikri, mimarlar ve mühendisler için her zaman heyecan verici ve arzu edilen bir konu olmuştur. Bu açıdan, kablo yapılar, mimari, taşıyıcı sistem ve inşaat teknikleri bakımından önemli potansiyelleri olan, yapı tarihinde ve günümüzde önemli bir yere sahip bir sistemdir. Bu çalışmanın amacı, kablo çatı strüktürlerini Türkiye'de muhtemel uygulamaları açısından, temel tasarım, mimari, mühendislik ve inşaa kriterleri göz önünde bulundurularak analiz edilmesini ve değerlendirilmesini kapsar. Bu kapsamda, sistemin tarihsel açıdan gelişimi, önemli uygulamaları özetlenmiştir. Bunu takiben, sistemi oluşturan tüm taşıyıcı sistem elemanları, bu elemanların tüm mimari ve mühendislik özellikleri, nokta detayları ve mesnet olasılıkları anlatılmıştır. Taşıyıcı sistem elemanlarının farklı kullanımları ve strüktürel kombinasyonlarını içeren detaylı bir sınıflandırma bir sonraki kısımda anlatılmaktadır.VI Kablo strüktürler hakkında verilen temel bilgilerden sonra, sistemin tasarım kriterlerinin sunulduğu, mimari, mühendislik ve uygulama açısından önemli konuları ve dünya çapında uygulanmış önemli örnekleri kapsayan bölüm, geniş açıklıklı bir kablo yapının, ön mimari çalışmadan başlayarak, uygulamanın sonuçlanmasına kadar geçen süreçte mimarın karşılaşacağı konuları ve sorumluluklarını tartışmaktadır. Kablo yapıların Türkiye şartlarında tarihsel gelişimi ve uygulamaları belirtilmiş, Ankara Hipodrom Çatı uygulaması üzerine detaylı bir çalışma yapılarak daha önce tartışılan tasarım kriterleri, Türkiye'de ki bu önemli örnek üzerinde araştırılmıştır. Bu kapsamda, strüktürün SAP2000 programında yapılan analizi, strüktürel davranış ve karakteristikleri açısından önemli bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT CRITICAL APPRAISAL OF LONG SPAN CABLE ROOF STRUCTURES FOR POTENTIAL APPLICATIONS IN TURKEY Acarsoy, AN Aybars M.S., Department of Architecture Supervisor: Assoc.Prof.Dr.Ali İhsan Ünay January 2002,133 pages The concept of covering large spaces with long spans by minimum weight, cost and maximum aesthetic merits, have always been a challenging issue for architects and engineers. From this perspective, cable roof structures, stand as an indipensable structural system through history with architectural, structural and constructional potentials. The aim of this study is to analyse and evaluate the cable roof structures considering the basic aspects of design and construction for potential applications in Turkey. A historical review of the structural system is presented with emphasis on important developments and achievements. The structural and constructional fundamentals and taxonomy of cable roof structures is studied that aims to point out the basic essentials of the topic. More detailed study concerning the basic considertions of cable roof design, which discusses the main aspects of the whole process of realisation of a cable roof structure is presented with significant examples through world.IV The evaluation of cable roof structures within the conditions of Turkey is presented, culminating with the case study of“Ankara Hippodrome”. The case study features the evaluation of the previously discussed design aspects and finite element analysis of the structure by using SAP2000 program, in order to form a basis for the future applications.