Seepage from detention basins to groundwater table
Detansiyon kanallarından yeraltı suyuna sızma
- Tez No: 119104
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sızma, Detansiyon Kanalı, Ters Formülasyon, Sonlu Farklar, Kum Tankı. iv, Seepage, Detention Basin, Inverse Formulation, Finite Differences, Sand Tank. m
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz DETANSİYON KANALLARINDAN YERALTI SUYUNA SIZMA Korkmaz, Serdar Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Halil Önder Ocak 2002, 81 sayfa Bu tez, detansiyon kanallarından yeraltı suyuna sızmayı incelemektedir. Genel sızma problemlerinin ve çözüm yollarının gözden geçirilmesinden sonra, sayısal metod ve kum tankı modeli kullanılan çözüm tekniği olarak tanıtılacaktır. Detansiyon kanallarından sızma, serbest yüzeyli bir sınır değerleri problemidir. Bu tür problemlerin fiziksel düzlemdeki fomülasyonu karmaşıktır, çünkü serbest yüzeyin yeri belli değildir. Bu yüzden, akım alanı, ters formülasyon metoduyla kompleks potansiyel düzleme aktarılacak ve böylece serbest yüzey bu düzlemde düz bir çizgi olarak belirecektir. Serbest yüzeye bir sınır koşulu tayin edilmesiyle sonlu farklar gibi bir sayısal metod ile bu sınır değerleri probleminde tam çözüme ulaşmak mümkün olacaktır. Bu problem, aynı zamanda, içinden su akıtılan sıkıştırılmamış boşluklu ortamdan oluşan kum tankı modeli ile de araştırılacaktır. Bu da, sonuçları, sayısal metodunkilerle karşılaştırma fırsatını verecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEEPAGE FROM DETENTION BASINS TO GROUNDWATER TABLE Korkmaz, Serdar M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Halil Önder January 2002, 81 pages This thesis investigates seepage from detention basins to groundwater table. After a brief review of seepage problems and solution methods, numerical method and sand tank model are introduced as used solution techniques. Seepage from detention basins is a free surface boundary value problem. Formulation of such problems in the physical plane is complicated, because the location of the free surface is unknown. For this reason, flow domain will be transformed into a complex potential plane using inverse formulation method so that the free surface becomes a straight line in this plane. Once a boundary condition is assigned at the free surface, it will be possible to reach a complete solution of the boundary value problem by a numerical method such as finite differences. The problem is also scrutinized in a sand tank model, which consists of a tank filled with an unconsolidated porous material through which water is induced to flow. This will provide the opportunity to compare the results with those of numerical method.