Synthesis and characterization of poly (siloxane-urethane) block copolymers
Poli (siloksan-üretan) blok kopolimerinin sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 119111
  2. Yazar: ÇİĞDEM ZEYTİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: PDMS, poliüretan, poli(siloksan-üretan) zincir uzatıcı, faz ayrılması vı
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz POLİ(SİLOKSAN-ÜRETAN) BLOK KOPOLİMERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Çiğdem ZEYTİN YL., Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Danışman: Prof. Dr. Ali Usanmaz January 2002, 80 sayfa Bu çalışmada, yumuşak kısmı hidroksi uç gruplu PDMS olan poliüretanın sentezlenmesi ve karakterizasyonu amaçlanmıştır. İki basamaklı çözelti polimerizasyonu yöntemi kullanılarak PDMS oligomeri poliüretan zincirine başarı ile katılmıştır. PDMS içeren poliüretanın kimyasal yapısı İR, NMR spektroskopileri ile incelenmiştir. İR ve NMR spektrumları PDMS oligomerinin yapıya katıldığını kanıtlamaktadır. Sentezlenen polimerin ısısal davranışları ve morfolojisi TGA ve DSC ile incelenmiştir. Yumuşak ve sert kısımlar arası faz ayrılmasından dolayı, bu polimer iki fazlı morfolojiye sahiptir. PDMS oligomerinin sahip olduğu, düşük Tg (-123), düşük yüzey gerilimi gibi özellikler, poliüretana ilginç özellikler kazandırır. Ancak, yumuşak ve sert kısım arasındaki polarite farkı, iki kısım arasında uyumsuzluğa dolayısı ile düşük molekül ağırlıklı polimer elde edilmesine yol açar. Bu çalışmada iki farklı zincir uzatıcı EG ve EDA kullanılmış ve EG ile EDA' nın polimerin mekanik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Sentezinde EDA kullanılan PDMSiçeren poliüretanın, EG kullanılanına göre daha yüksek çekme kuvveti ve modulusa sahip olduğu gözlenmiştir. Bunun nedeni EDA'nın polimere bağlandığı üre grubunun, daha fazla hidrojen bağı oluşumuna olanak sağlamasıdır. Ayrıca, polimerin mekanik özellikleri ve molekül ağırlığı üzerinde çözücü etkisinin anlaşılabilmesi amacıyla, iki farklı çözücü sistemi kullanılarak sentezlenen polimerler incelendi. EDA içeren polimerler THF/DMF (3/1) ve DMAc/THF (1/1) içersinde sentezlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF POLY(SILOXANE-URETHANE) BLOCK COPOLYMERS ZEYTİN, Çiğdem MS., Department of Polymer Science and Technology Advisor: Prof. Dr. Ali Usanmaz January 2002, 80 pages In this study, it was aimed to synthesis the polyurethane with hydroxy terminated PDMS, which was used as a soft segment. The PDMS oligomer was successfully incorporated into the polyurethane backbone via two step solution polymerization. The chemical structure of PDMS-segmented polyurethane (PSU), was investigated by IR, NMR spectroscopy. The IR and NMR spectrum proved that PDMS was incorporated into the polyurethane chain. The thermal behaviour and morphology were investigated TGA and DSC. These polymers show excellent two-phase morphology due to microphase separation between soft and hard segment. PDMS has unique properties such as low Tg (-123°C), low surface tension, which gives the interesting properties to the polyurethane. However, the polarity differences between the soft and hard segment cause to incompatibility result in obtaining low molecular weight polymer. The different chain extender EG and EDA were used in the synthesis and the effect of them on the mechanical properties and the molecular weight were examined. The 111