Spectroscopic investigation of vitamin D3 melittin model membrane interactions
Vitamin D3-melittin-model membran etkileşiminin spektroskopik yöntemlerle incelenmesi
- Tez No: 119110
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN, DR. PARVEZ I. HARİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Vitamin D, DPPC, DPPG, Melittin, FTIR, Törbiditi, Model Membran, Spektroskopi. VI, Vitamin D, DPPC, DPPG, Melittin, FTIR, Turbidity, Model Membrane, Spectroscopy. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
oz VİTAMİN D3-MELİTTİN-MODEL MEMBRAN ETKİLEŞİMİNİN SPEKTROSKOPİK YÖNTEMLERLE İNCELENMESİ Aksu, Soner M, S., Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr Feride Severcan Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Parvez I. Haris Ocak 2002, 128 Sayfa Bu çalışmada sıcaklığa ve konsantrasyona bağlı olarak vitamin D3 ve melittinin nötr dipalmitoylphosphatidylcholine (DPPC) ve eksi yüklü dipalmytolphosphatidylglyserol (DPPG) membranları ile etkileşmeleri Fourier Transfrom Kızıl Ötesi Spektroskopi ve 440 nm'de törbidity teknikleri ile incelenmiştir. Sonuçlar melittinin, DPPC ve DPPG membranlarının dinamiğini arttırdığını ve membranın stabilitesini bozduğunu göstermiştir. Bunun yanısıra, melittin DPPC membranında düzeni bozucu bir etkiye sahip olmasına rağmen bu etki DPPG membranında gözlenmemiştir.Vitamin D3 konsantrasyonlarına bağlı olarak DPPC membranında farklı etkiler gözlenmiştir. Düşük konsantrasyonlarda (< 6 mol %) DPPC membranının faz geçiş profilinde ve sıcaklığında bir değişiklik olmamakla beraber bu konsantrasyonlarda vitamin D3 membranı düzenli hale getirmekte ve dinamiği azaltmaktadir. Fakat yüksek konsantrasyonlarda vitamin D3 faz geçiş profilinde genişleme yapmakta ve faz geçiş sıcaklığını daha düşük sıcaklıklara kaydırmaktadır. Bunun yanısıra membranı düzensizleştirirken dinamiğide arttırmaktadır. Vitamin D3 'ün gözlenen bu etkisi, direk olarak melittin-membran etkileşmelerine de yansımaktadır. Vitamin D3 düşük konsantrasyonlarda melittinin membrandaki etkilerini azaltırken, aksine yüksek konsantrasyonlarda melittinin etkilerini arttırmaktadır. İlginç olarak, konsantrasyona bağlı gözlenen vitamin Dj 'ün zıt etkisi, hidrofılik kısma yakın bölge dışında negatif yüklü DPPG membranında gözlenmemiştir. Vitamin D3 konsantrasyonundaki artış ile beraber DPPG membarnının dinamiği azalmakta ve stabilitesi artmaktadır. Üçlü sistemlerde yüksek vitamin D3 konsantrasyonlarında (> 6 mol %) melittinin destabilite ve hidrojen bağı yapma kapasitesi azalmaktadır. Özet olarak vitamin D3 melittin varlığında ve yokluğunda hem nötr hem negatif yüklü membrannı güçlü, fakat farklı şekilde etkilemektedir. Vitamin D;, belirli konsantrasyonlarda melittin ile membran arasındaki etkileşimi azaltmaktadir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECTROSCOPIC INVESTIGATION OF VITAMIN D3-MELITTIN- MODEL MEMBRANE INTERACTIONS Aksu,Soner M.S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Feride Severcan Co-Supervisor: Dr. Parvez I.Haris January 2002, 128 pages This work investigated the interactions of vitamin D3 and melittin with neutral dipalmitoylphosphatidylcholine (DPPC) and negatively charged dipalmitoylphosphatidylglycerol (DPPG) membranes using Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy and turbidity (at 440 nm) techniques as a function of temperature and vitamin D3 concentration. The results showed that melittin increases the dynamics and destabilizes the DPPC and DPPG membranes. Melitttin was found to have a disordering effect on DPPC membranes. In contrast, the disordering effect of melitin was not observed for the negatively charged DPPG membranes. iiiDifferent effects on DPPC membranes was observed as a function of varying vitamin D3 concentration. At low concentrations ( < 6 mol % ) the phase transition profile and phase transition temperature of DPPC membranes remained unchanged. At these low concentrations, Vitamin D3 orders and decreases the dynamics of the membrane. However at higher concentrations, vitamin D3 broadens the phase transition, shifts the main transition to lower temperatures, disorders and increases the dynamics of the membrane. These actions of vitamin D3 have been observed to directly affect the melittin-neutral membrane interactions. Vitamin D3, at low concentrations, weakens the effect of melittin on membranes. Whilst at high concentrations it generally strengthens the melittin membrane interactions. Interestingly, the opposing effect of vitamin D3, depending on its concentration, was not observed for the negatively charged DPPG membranes except for the interfacial region. Instead, as the concentration is raised, vitamin D3 gradually orders and decreases the dynamics of the membrane. In the ternary mixtures, vitamin D3 at high concentrations ( > 6 mol % ) decreases the destabilizing effect of melittin and its hydrogen bonding capacity. In summary, vitamin D3 interacts strongly but differently, with both neutral and negatively charged lipid membranes in the absence and presence of melittin. It decreases the interaction of melittin with membranes at some specific vitamin D3 concentrations.