Fungus mediated biohydrogenation of carbonyl compounds
Karbonil bileşiklerin fungal kültürlerle biyohidrojenasyonu
- Tez No: 119124
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR, PROF. DR. HALUK HAMAMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Rhizopus oryzae, Rhizomucor miehei, Rhizomucor pusillus, hidroksi keton, halkasal diol, biyodönüşüm. vi
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz KARBONİL BİLEŞİKLERİN FUNGAL KÜLTÜRLERLE BİYOHİDROJENASYONU Çapanoğlu, Sema Doğa Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Haluk Hamamcı Temmuz 2002, 86 sayfa Mikroorganizmalar; ucuz enerji kaynaklan kullanarak doğal ürünlerin sentezlenmesinde kullanılan kiral katalizörlerdir. Gerekli enzim(ler)e sahip oldukları durumlarda; mikroorganizmaların gerçekleştirdiği reaksiyonların seçiciliği genellikle yüksek olmaktadır. Halkasal dioller; inozitollerin, alkaloidlerin ve prostaglandinlerin sentezlenmesinde kullanılan önemli ara maddelerdir.Bu çalışmada a-hidroksi ketonların ve diollerin ketonlardan seçici olarak indirgenmesi için üç değişik mikroorganizma taranmıştır. Rhizopus oryzae, Rhizomucor miehei and Rhizomucor pusillus, Zygomycetes sınıfına üye olan ökaryotik mikroorganizmalardır; ve çok basit karbon ve azot kaynaklarını kullanarak rahatça üretilebilirler. Bu çalışma sırasında kullanılan başlangıç maddelerinden benzil bir model sistem olarak seçilmiş olup; indirgenmesi ile elde edilen ürünler kimyasal malzeme satan şirketlerden temin edilebilmektedir. Çalışmada üç tür de aynı çevre koşullarında büyütülmüş ve benzil indirgenmesi her tür içinde ayrı ayrı gözlenmiştir. Buna göre; Rhizopus oryzae 72465 benzili yüksek seçicilikte (7?)-benzoine dönüştürebilmektedir(>99 %). Bunun aksine diğer iki mikroorganizma Rhizomucor miehei and Rhizomucor pusillus benzili (S)- enantiomerine dönüştürmüştür. Bu dönüşümler sırasında pH'ın belirleyici faktör olduğu ortaya konmuştur. Buna göre mikroorganizmalardan; Rhizopus oryzae benzil dönüşümünü nötral pH'da (6,5- 8,5) gerçekleştirirken, diğer iki mikroorganizma Rhizomucor miehei and Rhizomucor pusillus bu dönüşümü asidik pH'ta (4,5 - 5,0) yapabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FUNGUS MEDIATED BIOHYDROGENATION OF CARBONYL COMPOUNDS Çapanoğlu, Sema Doğa M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Co-Supervisor: Prof. Dr. Haluk Hamamcı July 2002, 86 pages Microorganisms are chiral catalysts that can be used for the preparation of natural products using cheap energy sources. Generally, selectivity of the microorganism mediated reactions are high due to the properties of the enzymes actively found in the microorganism. Cyclic diols are important intermediates used for the synthesis of bioactive molecules such as inositols, alkaloids and prostaglandins. mIn this work three microorganism species are screened for enantioselective bioconversion of diketones into chiral a-hydroxy ketones and diols. Rhizopus oryzae, Rhizomucor miehei and Rhizomucor pusillus are eucaryotic microorganisms, which belong to Zygomycetes. They can grow using simple carbohydrate and nitrogen sources. Benzil bioconversion is used as a model system. Under same environmental conditions it is found that Rhizopus oryzae 72465 can reduce benzil into (7?)-benzoin with high selectivity (>99 %). However; two other microorganisms, Rhizomucor miehei and Rhizomucor pusillus can reduce benzil into (