Evaluation and interpretation of normal gait
Normal yürüyüşün değerlendirilmesi ve yorumlanması
  1. Tez No: 119125
  2. Yazar: BEHZAT BAHADIR KENTEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. S. TURGUT TÜMER, DOÇ. DR. A. REFİK GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yürüyüş verisi, Eklem açıları, Normal bant, Güvenlik bandı, Tahmin bandı, Bootstrap tahmini, Otokorelasyon vı, Gait data, Joint angles, Normal bands, Confidence bands, Prediction bands, Bootstrap prediction, Autocorrelation IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
oz NORMAL YÜRÜYÜŞÜN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YORUMLANMASI Kentel, Behzat Bahadır Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Turgut Tümer Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A Refik Güllü Eylül 2002, 79 sayfa Bu çalışmada, ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü'nde kullanılan KISS yürüyüş analizi sistemi için veri tabani oluşturulmuştur. Yürüyüş verilerini yorumlamak için, önceki çalışmalarda, alışılagelmiş metod olarak kullanılan ortalama ± 1 standard sapma bandı yerine güvenlik ve tahmin bantları kullanılmıştır. KISS' e ait hareket verileri için Gauss ve bootstrap metodlarıyla güvenlik ve tahmin bantları oluşturulmuştur. İki metod arasında belirgin bir fark görülmediği için daha basit hesaplama yöntemine sahip olan Gauss metodu önerilmiştir.Yapılan inceleme sonucu güvenlik ve tahmin bantları pelvik oblisite, kalça abdüksiyon ve kalça, diz ve ayak bileği eklemlerinin sajital düzlemdeki açıları için kullanılabilir. Ne var ki, pelvik rotasyon ve kalça, diz ve ayak bileği eklemlerinin rotasyonları yüksek değişkenliğe sahip oldukları için denenen istatistiksel yöntemler anlamlı sonuçlar vermemiştir Adı geçen eklem açıları için oluşturulan güvenlik ve tahmin bantları klinik araştırmalarda karşılaştırma ve çeşitli patolojilerin tanımlanmasında kullanılabilir. Bunlardan güvenlik bandı farklı popülasyonları karşılaştırmak için uygun görünürken, tahmin bandı belirli bir kişinin hangi popülasyona ait olduğuna karar vermeyi sağlayabilir. Ancak, bazı özel durumlarda normal bantlar hatalı yorumlara neden olabilirler. Normal bantların kullanımında karşılaşılan problemlerin üstesinden gelmek ve yanlış yorumlamayı önlemek için, veri noktaları arasındaki ilişkiyi gözeten ve verilerdeki kaymaları gözardı eden bir yöntem olan otokorelasyon yöntemi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION AND INTEPRETATION OF NORMAL GAIT Kentel, Behzat Bahadır M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Turgut Turner Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Refik Güllü September 2002, 79 pages In this study, a database is developed for the gait analysis system called“KISS”at the Mechanical Engineering Department of METU. In order to interpret gait data, confidence and prediction bands were constructed, as an alternative to the mean ± 1 standard deviation bands conventionally used in earlier studies. Confidence and prediction bands were constructed for the kinematic data of KISS by using both the Gaussian and bootstrap methods. Since no appreciable difference was noted between the results of these two methods, Gaussian method is proposed because of its simpler computational procedure. inThe results revealed that confidence and prediction bands may be used for the pelvic obliquity, hip abduction and sagittal plane angles of the hip, knee ankle joints. However, pelvic rotation and rotations of the hip, knee and ankle joints had such a high variability that the statistical tools tried did not yield any meaningful results. Confidence and prediction bands may be used in clinical research for the comparison and determination of certain pathologies associated with the mentioned joint angles. Of these, confidence bands appeared suitable for comparing different population of subjects, whereas prediction bands may be used for deciding to which population a particular subject belongs. However, normal bands may cause misleading inferences in some particular situations. In order to overcome the problems encountered with the use of normal bands and to avoid making wrong inferences about the gait data, autocorrelation method, which considers the relationship between data points and eliminates the DC-shifts of the data, is proposed.