Detecting earthquake induced changes from space and aerial images
Depremin neden olduğu değişimlerin, uzay ve hava fotoğrafları ile tespit edilmesi
  1. Tez No: 119128
  2. Yazar: BEKİR TANER SAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem zarar değerlendirmesi, zarar tespiti, doğruluk analizi, SPOT verisinin kaynaştırılması, fark görüntü, hava fotoğrafları, gölge tespiti. vı, Earthquake damage assessment, damage detection, accuracy assessment, merging SPOT data, image differencing, aerial photos, detecting shadows. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
oz DEPREMİN NEDEN OLDUĞU DEĞİŞİMLERİN, UZAY VE HAVA FOTOĞRAFLARI İLE TESPİT EDİLMESİ SAN, Bekir Taner Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri E.A.B.D., Tez Danışmanı: Yrd.Doç. Dr. Mustafa TÜRKER Nisan 2002, 129 sayfa Deprem yerkürede meydana gelen en yıkıcı doğa olaylarından birisidir. Depremden sonra, hızlı ve doğru zarar değerlendirmesi, zarar gören binaların ve hasarlı bölgenin büyüklüğünün tespiti ve de acil yardımın etkin bir biçimde felaket bölgesine gönderilmesi için önemlidir. Bu çalışmada depremin neden olduğu değişimlerin uzay ve hava fotoğrafları ile tespit edilmiştir. 17 Temmuz 1999 ve 20 Ağustos 1999 tarihli SPOT HRV (PAN ve XS) görüntüleri, Gölcük'te depremden kaynaklanan değişimlerin saptanması için kullanılmıştır. Deprem öncesi ve deprem sonrası görüntüler geometrik ve radyometrik olarak birbirlerine göre kalibre edildi. Daha sonra, fark görüntü tekniği yakın kızılötesi (NIR) bandlara uygulandı. Şehir merkezindeki binablokları (adalar) hasar yüzdesine göre sınıflandırıldı ve % 67.05'lik doğruluk elde edildi. Aynı değişim belirleme tekniği kaynaştırılmış görüntülerede uygulandı ve % 81.17'lik doğruluk elde edildi. Kaynaştırılmış görüntüler kullanılarak doğruluk % 14 arttırılmıştır. Zarar görmüş binaların hava fotoğrafları ile otomatik tespiti için bir yaklaşım geliştirildi. Bu metod binaların gölgesinden faydalanır. Eğer bir binanın gölgesi yoksa, bina çökmüş demektir. Bunun tersi durumda ise bina sağlamdır. Öncelikle, binaların gölge oluşan kenarları bulunur. Sonra, gölgeli kenara düşen piksel sayıları ve hasarlı piksel sayıları hesaplanır ve yüzdelik hesabı uygulanır. Düşük yüzdelik değerleri binanın yıkık olduğunu gösterir. Bu yaklaşım Gölcük'ün şehir alanlarına uygulandı. Genel doğruluk % 96.14 elde edildi. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar çöken binaların otomatik olarak hava fotoğraflarından tespit edilmesi için oldukça cesaret vericidir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETECTING EARTHQUAKE INDUCED CHANGES FROM SPACE AND AERIAL IMAGES SAN, Bekir Taner Middle East Technical University M.Sc, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa TÜRKER April 2002, 129 pages Earthquake is one of the most destructive natural phenomena on earth. After earthquake, rapid and correct damage assessment is important to detect damaged buildings and coverage size of the damage and also to send urgent emergency to disaster area. In this study, the earthquake- induced changes were detected from satellite and aerial images. The SPOT HRV (PAN and XS) images acquired on 17 July 1999 and 20 August 1999 were used to detect the earthquake-induced changes in Golcuk, Turkey. First, the change detection was carried out using the multispectral (XS) bands. The pre-quake and post-quake images were geometrically and radiometrically calibrated to each other. The image 111differencing technique was then applied to Near Infrared (NIR) bands. The building blocks in the city center were classified based on the damage percentage and an overall accuracy of 67.05 % was obtained. The same change detection procedure was applied to merged SPOT XS and PAN data sets and an overall accuracy of 81.17 % was obtained. Change detection on the merged data sets increased the overall accuracy by 14 %. For automatically detecting the collapsed buildings caused by the earthquake from aerial photos, an approach was developed. The approach utilizes the shadows of the buildings. If a building does not have shadow, it is considered to be collapsed. The building is considered to be un-collapsed otherwise. First, the shadow edge(s) of a building is detected. Then, the pixel count is initiated from those pixels that fall on the shadow edge(s) and the percentage of the shadow pixels is computed. The low percentage value indicates that the building is damaged. The approach was implemented in an urban part of the city of Golcuk. The overall accuracy was computed as 96.14 %. The results obtained in this study are quite encouraging for detecting the collapsed buildings through automated analyses of aerial photographs.