A Two-echelon inventory model under partial cooperation
Kısmi işbirliği altında iki seviyeli bir envanter modeli
  1. Tez No: 119132
  2. Yazar: FATMA ZEYNEP ALİŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP, YRD. DOÇ. DR. REFİK GÜLLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: işbirliği, Envanter Kontrolü, Oyun teorisi vı, Cooperation, Inventory Control, Game Theory IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz KISMI İŞBİRLİĞİ ALTINDA IKI SEVİYELİ BİR ENVANTER MODELİ Alışan, Fatma Zeynep Master Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Refik Güllü Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim Erkip Temmuz 2002, 110 sayfa Bu çalışmada, iki seviyeli merkezi olmayan bir envanter sistemi için oyun teo- rili bir model geliştirdik. Model, optimal sipariş noktasını belirleyen iki tane parekendeciden oluşuyor. Modelimiz parekendecinin cevap süresi içindeki olay ları göz önünde bulunduruyor. Perakendeci cevap süresi, toptancının siparişi al masından parekendeciye ulaşlaştırması arasında geçen süre olarak tanımlanabilir. Parekendeci cevap süresi iki bekleme zamanı olarak incelenebilir: toptancı bekl eme süresi ve parekendeci bekleme süresi. Parekendeciler periyodik olarak top tancıdan mal sipariş ederler. Toptancı bekleme zamanından sonra toplam sipariş miktarını sabit tutarak siparişleri yeniden paylaştırma olanağı vardır. Bunun sonucunda her parekendeci kendi sipariş noktasına, diğer parekendecinin sipariş noktasını göz önünde bulundurarak karar verir. Sonuç olarak, her iki parekendeci Nash denkliğine ulaşır. Biz bu tez çalışmasında Nash denkliğinin varlığını ve tekliğini ispat ettik ve parametre kümeleri için Nash denkliklerini hesapladık.Yeniden paylattırma politikasıyla, iki parekendecinin bağımsız olduğu durumdan daha iyi sonuçlar elde ettik. Toplam maliyetteki azalma yüzde 16'lar seviyesine kadar ulaştı. Ayrıca, Nash denkliğinin model parametrelerine bağımlılığını da tartıştık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A TWO-ECHELON INVENTORY MODEL WITH PARTIAL COOPERATION Alişan, Fatma Zeynep Ms., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Refik Güllü Co-Supervisor: Prof. Dr. Nesim Erkip July 2002, 110 pages In this study, we introduce and analyze a game theoretic model for a two-echelon decentralized inventory system. There are two retailers each of which tries to determine its optimal order-up-to quantity. Our model considers the events oc curring in a cycle of retailer response time. Retailer response time is defined as the interval between the time that the supplier gets order from a retailer and the time the orders are received by the retailer. That cycle can be divided into two lead-times: supplier lead-time and retailer lead-time. Retailers periodically order from the supplier. After the supplier lead-time, there is a possibility of re-allocation between the retailers while keeping the total number of the items constant. As a result of this possibility, each retailer decides its order-up-to level by considering the order-up-to level of the other retailer. Consequently, both retailers reach a Nash equilibria. We prove the existence and the uniqueness of Nash equihbrium and compute Nash equilibria for our parameter sets. With the mre-allocation policy, we get significantly better results than the decentralized so lution. The improvement in the total cost can be as high as 16 percent. We also discuss the dependence of the Nash equilibria on our model parameters.